strah od eskalacije

Cijene nafte skočile iznad 79 dolara nakon što je Iran zaplijenio tanker

11.01.2024 u 18:20

Bionic
Reading

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak 79 dolara nakon što je Iran zaplijenio naftni tanker u Omanskom zaljevu, raspirivši strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,23 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,34 dolara višoj cijeni, od 73,71 dolar.

Iran je u četvrtak u Omanskom zaljevu zaplijenio tanker s iračkom sirovom na putu u Tursku u odgovoru na prošlogodišnju američku zapljenu broda i iranske nafte koju je tada prevozio, izvijestili su iranski mediji, pozivajući se na iransku mornaricu.

Zapljena tankera St Nikolas koji je plovio pod zastavom Maršalovih otoka nadovezala se na napade jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru povezane s Izraelom. Huti ističu da napadima žele iskazati potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

SAD i Britanija nagovijestili su da će poduzeti dodatne mjere ako se napadi nastave. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u srijedu navečer rezoluciju u kojoj od Huta traži trenutni prekid napada.

Čelnik Huta Abdel-Malek al-Houthi izjavio je da će odgovoriti na eventualne vojne poteze, ističući da će odgovor biti snažniji od dosadašnjih akcija u kojima su dronovima i projektilima ciljali američki brod u Crvenom moru.

Napetosti na Bliskom istoku zasjenile su neočekivani skok zaliha u SAD-u prošlom tjednu, za 1,3 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike, koji je potaknuo zabrinutost za potražnju na najvećem svjetskom naftnom tržištu.

Bliski istok potisnuo je u drugi plan i slabiju potražnju kineskih rafinerija za saudijskom naftom s rokom isporuke u veljači, prema navodima dobro obaviještenih izvora, unatoč znatno sniženoj službenoj prodajnoj cijeni.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica poskupio 70 centi, na 78,98 dolara.