PREKO LINKEDINA

Tajanstveni oglašivač prodaje Uvalu Scott, a vlasnici pojma nemaju

18.05.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Uvala Scott, hotel u sastavu riječkih Jadran Hotela, uskoro bi mogao promijeniti vlasnike. Naime, stanoviti Marko Arić, na posve neobičan način - na društvenoj mreži LinkedIn, najavio je moguću prodaju 'hotelske tvrtke u Hrvatskoj s 563 sobe i 184 mjesta u kampu'

Arić na Linkedinu ne specificira o kojem se hotelu radi, no uz fotografiju postavljenu uz opskurni oglas vidljivo je da se radi o Uvali Scott.

Na pitanje koji se hotel prodaje, Arić šturo kaže da to može reći 'samo ozbiljnim kupcima te da ne može otkrivati detalje jer za to nije ovlašten'. Za prodaju ga je ovlastio jedan od dioničara, čije ime također ne želi otkriti.

Stoga smo više informacija pokušali dobiti u Upravi Jadran Hotela iz Rijeke. Predsjednik Uprave i drugi najveći dioničar tvrtke Zoran Luštica bio je iznenađen kad je čuo da je prodaja njegova hotela oglašena na društvenoj mreži, no priznao je da pojedini dioničari s vremena na vrijeme razmišljaju o prodaji svojeg udjela.

'Uprava sada ne razmišlja o prodaji niti zna za ikakvu prodaju hotela. Neki od većih dioničara možda razmišljaju o tome, ali ja prvi put čujem da je oglašena prodaja', rekao je Luštica.

Najveći dioničari Franolić i Luštica

Pojasnio je da Jadran Hoteli imaju kapacitete koji nisu u funkciji i koji bi se mogli prodati: 'Imamo nekoliko objekata, ali njihova prodaja nam nije o glavu.'

Što se želja dioničara za unovčenjem udjela tiče, zaključuje da će se manji vlasnički udjeli vrlo teško prodati te da potencijalne kupce zanima samo kontrolni paket koji pojedinačno nema nitko. U vlasničkoj strukturi hotela s osam posto udjela sudjeluje i država, odnosno, Centar za restrukturiranje i prodaju.

Najveći dioničar Jadran Hotela je Ivan Franolić. On drži 44 posto dionica. Franolić je riječki poduzetnik, a njegov uspjeh se povezuje uz odluku iz 1992. godine, kada je mu je riječki gradonačelnik Slavko Linić lanac gradskih tržnica dao u koncesiju, zbog čega su ga pojedini mediji okarakterizirali kao lokalnog SDP-ova tajkuna.

Riječke tržnice bile su predmet istrage DORH-a 2007, no optužbe su na kraju odbačene. Franolić se nikad nije osvrtao na nagađanja o kriminalnim radnjama.

Drugi najveći dioničar je aktualni predsjednik uprave Zoran Luštica. On drži 12,23 posto dionica. Lušticu mediji predstavljaju kao bliskog suradnika Ivana Franolića, poznat je i kao bivši direktor Tržnica Rijeka. Krajem 2011. odbačena je prijava grada Rijeke protiv njega i Tržnica zbog sumnje u kriminalne radnje.

Među dioničarima i smijenjena poreznica Anđa Ređić

Treći, četvrti i peti najveći dioničari dolaze iz iste obitelji. Na trećem mjestu, s devet posto dionica, nalazi se Nada Tubin, dok je četvrta njena kći Sandra Andabaka s 8,4 posto dionica. Peti najveći dioničar je, pak, Andabakina sestra i javnosti najpoznatije ime Redžić Anđa.

Ona je bila pomoćnica ravnateljice Porezne uprave za strategiju i razvoj i jedna od devet djelatnika te institucije koji su razriješeni dužnosti zbog sumnje u zlouporabu ovlasti. USKOK ih je optužio za pogodovanje, zataškavanje i odugovlačenje u otkrivanju poreznih kaznenih djela te dilanje informacijama. Podsjetimo, smijenio ih je tadašnji ministar financija Slavko Linić.

Redžić je nakon smjene govorila da je sve radila u skladu sa zakonom i da nije kriva. Dionice Jadran hotela dao joj je otac Radovan Tubin.
Hoteli Jadran lani su ostvarili prihod od 35 milijuna kuna (pola posto više nego 2013.) dok su u gubitku već godinama. Lanjski minus iznosio je pola milijuna kuna. U vlasništvu Jadran hotela nalaze se i hoteli Neboder i Continental, prenoćište Lucija i kamp Oštro Kraljevica.