LUKA RAJIĆ

Kako je omiljeni Tuđmanov tajkun završio kao Milanovićev frend

09.10.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Nedavnim otvaranjem modernog logističkog centra u Rugvici pored Zagreba, Luka Rajić nastavio je ispunjavati svoje obećanje da će novac zarađen od prodaje Dukata investirati u Hrvatskoj. Tom prilikom veliko priznanje za poduzetničku hrabrost i respektabilan biznis odao mu je i premijer Zoran Milanović, a ispostavilo se i da su njih dvojica stari znanci. Kakav je bio put jednog od najpoželjnijih tajkuna i poduzetnika iz vremena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana do danas - kada ga hvali aktualni lijevi premijer, podsjećamo u portretu ovog interesantnog ali i kontroverznog biznismena

Sklonost poduzetništvu Rajić je pokazao još kao srednjoškolac. Ranih osamdesetih ubacio se u trgovački biznis, držao je štandove na zagrebačkim tržnicama i prodavao najprije voće i povrće, a kasnije i ostalu robu. Tvrdio je da je već na kraju srednje škole zaradio početni kapital od 60 tisuća maraka.

Počeo kao vozač u JNA pa u Dukatu

U JNA je stekao dozvolu C kategorije koja mu je pomogla da se 1984. zaposli kao vozač kamiona u Dukatu, zagrebačkoj mljekarskoj industriji koja će desetak godina kasnije, u vihoru privatizacije, prijeći u njegove ruke.

Paralelno sa šoferskim poslom u Dukatu, Rajić nastavlja privatni biznis koji se sve više širi. Trguje cementom, automobilima i bijelom tehnikom, nedaleko od obiteljske kuće u doseljeničkom naselju Mala Bosna u Sesvetama otvara samoposlugu, a u istoj ulici iznajmljuje i kafić Palma.

U novu poduzetničku fazu kreće 1989. kada kupuje rabljeni Mercedesov tegljač i ubacuje se u prijevoznički biznis kojemu je ostao vjeran do danas.

'Prije 25 godina otvorio sam Ralu transporte. To je bila moja prva kompanija. I nisam znao gdje će završiti. Kasnije sam otišao u druge sektore, ali transporti su mi uvijek bili bitna karika u poslovanju na koju sam se mogao osloniti', rekao je prije par dana prilikom otvaranja novog logističkog centra Ralu logistike, kompanije koja je izrasla upravo iz Ralu transporta.

Uz prijevozničke usluge koje je pružao drugim poduzećima, pa i Dukatu, Rajić se počeo baviti vanjskom trgovinom. Osnovao je svoju drugu tvrtku Lura, putem koje je uvozio jeftine sireve iz Čehoslovačke, koristeći svoje prve hladnjače.

Radimir Čačić radio procjenu Dukata

Početkom 90-ih Rajićev biznis cvjeta, a njegov poslodavac Dukat zapada u teškoće. U takvim okolnostima Rajiću se otvara prilika života – Dukat kreće u privatizaciju. Zahvaljujući niskoj procjeni vrijednosti, koju je radila tvrtka Coning Radimira Čačića, Rajić je od malih dioničara i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) preuzeo većinski udjel u Dukatu za ukupno 10 milijuna njemačkih maraka (oko pet milijuna eura) koristeći pritom i potraživanja koja je njegova prijevoznička tvrtka imala prema Dukatu.

Kako je tako bogati plijen pao u ruke tridesetogodišnjaka, do danas je ostala misterija, a u javnosti i dan danas kolaju priče da je Rajić bio samo pijun tadašnjih HDZ-ovih moćnika za koje je odradio povjerljivi 'zadatak' prijevoza bezvrijednih jugo dinara u BiH i njihovu zamjenu za devize, radi čega je kasnije dobio zeleno svjetlo za kupnju Dukata. Od zvučnijih imena iz redova HDZ-a iz tog perioda, Luku Rajića se najviše vezivalo uz bivšeg ministra financija Borislava Škegru, no moglo se čuti i kako nije riječ o nikakvom ozbiljnijem prijateljstvu.

Angažirao vrhunske menadžere

Kako bilo, Rajić je uspješno vodio Dukat. Za razliku od većine tajkuna iz 90-ih, vrlo brzo razdvojio je vlasničku od upravljačke funkcije, prepustivši upravljanje vrhunskim menadžerima, koji su zapuštenu tvrtku na rubu opstanka pretvorili u najvećeg proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

Početkom 2000-ih Rajić se našao na udaru kriminalnog podzemlja. Zbog prijetnji i navodne otmice sina Borne, 2003. se s obitelji preselio u Švicarsku i potpuno povukao iz javnog života. Četiri godine kasnije kao bomba odjeknula je vijest da Rajić prodaje Dukat francuskom Lactalisu za ogromnih 280 milijuna eura.

'Došle su nove okolnosti, Dukat je dosegnuo jednu razinu gdje je morao ući u novu fazu, u toj fazi vidio sam da ne mogu dati vrijednost onu koju bi Dukat trebao i jednostavno sam nesebično ispred sebe stavio razvoj Dukata, zatvorio tu knjigu i predao Dukat instituciji koja to može puno bolje napraviti', poručio je tada Rajić, objašnjavajući svoje razloge za prodaju Dukata.

Rat s Ivicom Todorićem

Neočekivana prodaja Dukata razbjesnila je Ivicu Todorića, vlasnika Agrokora koji je zaprijetio da će s Konzumovih polica maknuti sve Dukatove proizvode jer ga Rajić nije ranije obavijestio o preuzimanju Dukata. Lactalis je kasnije skupo platio povratak na police Konzuma (navodno oko 20 milijuna eura). Todorić i Rajić već su se i ranije svađali. Legenda kaže da je Luka Rajić na jednom od sastanaka s Franjom Tuđmanom prijavio predsjedniku Todorića zbog neplaćanja, što mu vlasnik Agrokora nikad nije oprostio. Tako je Dukat u nekoliko navrata bio izbačen pa vraćan na police Konzuma. Francuzima plaćanje za ulazak na police Konzuma nije bio problem, a neslužbeno se moglo čuti kako su stigavši u Dukat zatekli više no što su očekivali te da su vrlo pozitivno bili iznenađeni kako je kompanija bila posložena.


Obećanje Stipi Mesiću

Nakon selidbe u Švicarsku i prodaje Dukata, malo tko je očekivao da će se Rajić s kapitalom vratiti u Hrvatsku. Međutim, ipak je održao obećanje koje je dao tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću da će novac od prodaje Dukata investirati u Hrvatsku.

Nakon što je tri godine sa svojim stručnim timom analizirao investicijske mogućnosti, odlučio se za farmaceutski biznis. U blizini Popovače 2011. otvorio je tvornicu generičkih lijekova Pharmas u koju je uložio 300 milijuna kuna. 'Ja sam čovjek koji ne voli govoriti bez djela', rekao je Rajić otvarajući farmaceutski pogon. Bio mu je to jedan od rijetkih javnih nastupa, a inače je poznat kao čovjek koji ne daje intervjue.

Uz farmaceutiku, ostao je vjeran cestovnom prijevozu pa je 2009. godine osnivao kompaniju Ralu Logistika koja se, osim transportom, bavi i pružanjem logističkih usluga (skladištenjem i distribucijom) u hladnom lancu na području Hrvatske i susjednih zemalja. Do danas je u tu kompaniju investirao oko 500 milijuna kuna, a zadnji iskorak u jačanju tržišne pozicije je nedavno otvoreni novi logističko-distribucijski centar u vrijednosti od 150 milijuna kuna.

Još čeka na povrat uloženog, ima i tvornicu čokolade

Sudeći po dosadašnjim poslovnim rezultatima na povrat uloženog kapitala Rajić će morati još pričekati. Naime, obje kompanije još uvijek posluju s gubicima, unatoč kontinuiranom rastu prihoda. Pharmas je prošle godine zabilježila rekordan minus od 43,6 milijuna kuna, a Ralu logistika je bila u minusu 15,5 milijuna kuna.

Međutim, Rajića to ne brine. Na otvaranju novog logističkog centra u Rugvici, prilikom kojeg je za svoje poduzetničke pothvate dobio priznanje premijera Zorana Milanovića, dao je do znanja da mu brza zarada nije bitna. 'Ja sam investitor na duge staze', naglasio je Rajić izražavajući puno povjerenje u Upravu i zaposlenike.

Zanimljivo je da je uz razvijanje velikih biznisa, Luka Rajić u jednom trenutku, još dok je imao Dukat, kupio tvornicu čokolade Favarger u Švicarskoj. Riječ je o butik firmi koja proizvodi fine čokolade. Prije nekoliko godina je najavljivao je i da će ulagati u proizvodnju voća, no kasnije je od toga odustao.