PREMIJER KOD STAROG ZNANCA

Milanović: Kod Luke Rajića sam vidio kako se iz socijalizma prelazi u novo doba

06.10.2015 u 15:23

  • +10

Milanović na otvorenju novog logističko-distributivnog centra RALU Logistike

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Ralu logistika, prijevoznička tvrtka u vlasništvu poduzetnika Luke Rajića u utorak je u poslovnoj zoni Dragošićka u Rugvici pored Zagreba u nazočnosti premijera Zorana Milanovića i ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića otvorila novi logističko-distribucijski centar u vrijednosti od 150 milijuna kuna

Centar se sastoji od najmodernijeg skladišta površine 11.500 metara četvornih te pratećih objekata za održavanje vozila površine 1.500 metara četvornih.

Na veliko iznenađenje okupljenih novinara, pokazalo se da su premijer Zoran Milanović i bivši vlasnik Dukata Luka Rajić stari znanci. Na samom dolasku podulje su se zadržali u prisnom dugačkom razgovoru, a kako je Milanović objasnio – Rajića je upoznao još sredinom devedesetih i povremeno su se viđali.

'Prije 25 godina sam prolazio pored Dukata i tamo sam vidio prvi put u životu 20, 30 novih kamiona uredno parkiranih. I vidio sam da se iz socijalizma prelazi u neko drugo doba. Sredinom devedesetih otišao sam u inozemstvo i tamo sam

Milanović u Ralu  jakni kao 'maneken'

Kao što možete vidjeti u fotogaleriji, premijer Milanović i pratnja su prilikom obilaska hladnjača zbog niskih temperatura odjenuli i toplije jakne, a zanimljivo je da su one imale logo Ralu, te je tako premijer nakratko postao i 'maneken' tvrtke Luke Rajića.

uspoređivao domaće i strane proizvode i zaključio da je barem u segmentu mliječnih proizvoda hrvatska roba bolja i jeftinija od svjetske', rekao je Milanović.

'Kasnije je Luka Rajić prodao Dukat i došao do novca. Odlučio je da, umjesto da ga na deset godina uloži u američke obveznice, investira u konkurentan posao. Iza ovog logističkog centra stoji veliko znanje, a konkurencija su mu najjače europske države. Oni koji vladaju ovakvim sustavima vladaju europskim tržištem', nahvalio je premijer Rajića.

Ipak je unio i malo političkog elementa u taj poslovni događaj.

'Ovo nije žica, ovo je most koji spaja Hrvatsku s Europom', rekao je Zoran Milanović.

Luka Rajić, kojeg se rijetko vidi u domaćoj javnosti, rekao je: 'Prije 25 godina otvorio sam Ralu transporte. To je bila moja prva kompanija. I nisam znao gdje će završiti. Kasnije sam otišao u druge sektore, ali transporti su mi uvijek bili bitna karika u poslovanju na koju sam se mogao osloniti. Sada sam uložio 150 milijuna kuna vlastitog kapitala u ovaj projekt, a od 2010. ukupno smo uložili 65 milijuna eura u Ralu.'

Po njegovim riječima, otvorili smo 200 novih radnih mjesta, a ukupno je sada u Ralu 555 zaposlenih.

Na kraju svog govora Luka Rajić pohvalio je Vladu i resorno ministarstvo te općinu Rugvica s porukom investitorima da ulažu u Hrvatsku jer je njegovo iskustvo 'bilo jako dobro'.

'U 25 godina Ralu logistika izrasla je u vodećeg nezavisnog dobavljača integrirane logističke usluge u hladnom lancu, danas raspolaže s više od 170 suvremenih kamiona hladnjača i zapošljava više od 300 djelatnika u Hrvatskoj i Srbiji, a 65 posto prihoda ostvaruje na tržištima ostalih zemalja u EU-u', rekao je novinarima predsjednik Uprave Ralu logistike Zvonimir Šćurec

Najavio je i gradnju sličnog centra u Srbiji, ističući da je vizija RALU Logistike postati vodeći nezavisni dobavljač logističkih usluga u hladnom lancu na području jugoistočne Europe.

Inače, bivši vlasnik Dukata Luka Rajić, otkako je prodao tu mljekarsku industriju francuskom Lactalisu 2007. godine - i to za 280 milijuna eura, odlučio je investirati u logistički biznis (Ralu), farmaceutiku (tvrtka PharmaS), a ima i tvornicu čokolade u Švicarskoj Favarger. Sve te tvrtke objedinjene su u Lura grupi.