KUTLERAJ U KAMENSKOM

Vlasnici štrajkašice optužuju za rušenje dionice

21.09.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Dvadesetak radnica Kamenskog odlučilo je štrajkati glađu dok im se ne isplate plaće, obustavile su rad u tvornici i čekaju hitno pokretanje stečaja

Radnice Kamenskog, koje su zadnju plaću primile za travanj i jučer su započele štrajk glađu, posjetio je sinoć Božo Medić, jedan od dioničara tvrtke koji ih je optužio da mu štrajkom ruše vrijednost dionica.

Crlenjak: Nije točno da želim prodati nekretnine

Direktor Kamenskog Antun Crlenjak pred tvornicom demantirao je da će radnicama u štrajku dati izvanredan otkaz.

Kazao je Hini da je on volonterski na funkciji direktora te tvrtke zadnja četiri mjeseca te da čini sve kako bi se Kamensko restrukturiralo, preselilo na novu lokaciju, a radnici i vjerovnici, uključujući i Poreznu upravu, dobili sve što im duguju čime bi se izbjegao i stečaj.

Demantirao je optužbe da on želi pripremiti nekretnine na dobroj gradskoj lokaciji za prodaju, jer za to treba većina glasova od ukupno 1.016 dioničara Kamenskog, od kojih desetak drže oko 53 posto dionica, među kojima je s udjelom od 10 posto, kako je sam danas kazao, i njegova kći.

I direktor Kamenskog Antun Crlenjak pokušava izvršiti pritisak na radnice: okrivio je radnice da mu banke zbog njihovog zahtjeva za stečaj ne žele odobriti kredite kojima bi im isplatio zaostale plaće. Inače, poslovna karijera Crlenjaka blisko je vezana uz Miroslava Kutlu s kojim je bio čak nakratko bio uhićen u aferi Grupo.

No brža od ogorčenih radnica bila je jedna sjevernoirska tvrtka, koja je zbog neisplaćenih potraživanja prema Kamenskom već uputila zahtjev za stečajem tekstilne tvrtke, no budući da nije uplatila potrebnu pristojbu, još nema rješenja. Ukratko, ako Irci uskoro ne pokrenu, podignut će se zahtjev radnica.

'Radnice su umorne, ne mogu više izdržati, nemaju plaću od svibnja, švercaju se na posao, jer im se ne plaća prijevoz, izgubile su kartice, prijete im ovrhe jer ne mogu plaćati kredite', opisuje agoniju petstotinjak radnica Kamenskog Željko Šegina iz Sindikata tekstila Hrvatske. Ni država im ne može pomoći, kaže Šegina, jer im ne može biti isplaćena ni socijalna pomoć dok su još u radnom odnosu.

Đurđa Krnjak, koja već trideset godina radi u Kamenskom opisuje kako su stvari krenule nizbrdo nakon privatizacije. 'Gubio se interes za posao, nije se ulagalo, gasile su se radne jedinice, smanjivao broj radnika i sustavno se uništavalo. Od prošle godine plaću primamo u ratama. Uprava je stalno govorila kako je ova lokacija (op. a. - u centru Zagreba, pored Trga francuske republike) neprofitabilna i da su nam tu velike režije, ali nisu se potrudili pronaći drugu lokaciju.'

Direktor Kamenskog Antun Crlenjak povezan je s nizom privatizacijskih afera, sjedio je u upravama i nadzornim odborima desetak Kutlinih tvrtki, kao Dastrin čelnik bio je osumnjičen da je pomagao Miroslavu Kutli, Ninoslavu Paviću, Vinku Grubišiću i Iviću Pašaliću u pokušaju stvaranja medijskog monopola na hrvatskom tržištu.

Radnici sumnjaju da je uloga Crlenjaka bila da uništi Kamensko da se dokopa vrijedne nekretnine u centru Zagreba. Đurđa Krnjak kaže kako su radnici naivno svoje dionice prodali komercijalnom direktoru Željku Vidakoviću, koji im je obećavao bolju budućnost tvrtke. Vidaković je kasnije prodao Crlenjaku, odnosno njegovoj kćeri Anamariji Crlenjak, Davoru Vlajčeviću, Boži Mediću. Nije samo Crlenjak povezan s Kutlom; Davor Vlajčević također je s njim radio u Globus grupi i Dalti, a jedan je od dioničara Kamenskog Orion grupa, koja se također povezivala s najpoznatijim tajkunom devedesetih.

Agencija Hanfa prije godinu dana registrirala je zajedničku povezanost Željka Vidakovića, Bože Medića i Anamarije Crlenjak i dala im nalog da objave ponudu za preuzimanje tvornice Kamensko, i to zbog transakcije obavljene 2007. kojom su prešli kontrolni paket. Burzovni rasplet još nismo dočekali, jer su se dioničari oglušili, premda bi svi njihovi planovi mogli pasti u vodu ako tvrtka ode u stečaj.