KAKO DO STANA?

I Vesna Pusić ima plan za spas gospodarstva

16.03.2010 u 13:20

Bionic
Reading

HNS je danas predstavio svoj model spasa posrnulog gospodarstva. Vjeruju da će izmjenama i dopunama Zakona o Poticajnoj stanogradnji osloboditi 'zaleđenih' osam milijardi kuna od neprodanih POS-ovih stanova

HNS u saborsku proceduru upućuje izmjenu Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojim bi se omogućila aktivacija projekta POS plus.

O prijevremenim izborima

Na novinarsko pitanje što misli hoće li doći do prijevremenih izbora,Pusić je kazala da to ne ovisi o oporbi. 'Moja je procjena da ih nećebiti', kazala je Pusić, no i dodala da se premijerka Jadranka Kosor ipotpredsjednik Sabora Vladimir Šeks 'neobično ponašaju'.

'Kosor i Šeksstalno pojašnjavaju kako prijevremenih izbora neće biti. To je poŠukerovom modelu: kada on kaže da neće biti rebalansa, to znači da ćerebalans biti u roku od 30 dana', kaže Pusić.

Smatra daprijevremeni izbori ne bi usporili ulazak Hrvatske u Europsku uniju,kao što to tvrdi premijerka. 'Procesi pregovora za EU traju već trećuvladu. Jasno je što se još mora napraviti. To se može raditi bez obzirana političke promjene', zaključila je Pusić.


HNS-ovci smatraju da je poticaj od najviše 200 eura koliko Vlada nudi kupcima ovih stanova, nije dovoljan i da će podići cijene stanova. Stoga predlažu da sve POS-ove stanove otkupi državna Agencija za promet nekretnina. Ona bi bila jamac sigurnosti stoga bi banke kupcima davale najniže kamate od 4,2 posto. Najviša cijena kvadrata po modelu koji predlaže HNS bila bi 1.665 eura plus PDV.

U slučaju da kupac stana ostane bez posla, APN godinu i pol plaća banci kamate, jer se podrazumijeva da će kupac u tom roku pronaći novi posao.

'Ovim prijedlogom rješavamo neizvjesnost u očuvanju radnih mjesta. Agencija za promet nekretnina preuzima ulogu koordinatora', kazao je potpredsjednika saborskog kluba HNS-a Zlatko Koračević. 'Agencija otkupljuje stan, kupac daje 20 posto avansa, a razlika se osigurava iz kredita. Banke u dogovoru s APN-om osiguravaju kamatu koja je oslobođena svakog rizika i ona bi morala iznositi 4,2 posto', pojašnjava Koračević.

Cijenu stana dogovara kupac s izvođačem te s predugovorima dolazi u APN. HNS-ovci smatraju da u Agenciji već sada ima dovoljno novca kojim bi mogli otkupljivati stanove.

Vesna Pusić
je pak pojasnila kako bi se HNS-ovim mjerama mogao izbjeći rast cijene stanova uslijed Vladinih poticaja od 200 eura po kvadratu. Prema Pusić, računica je jasna; u Hrvatskoj je trenutačno deset tisuća novoizgrađenih neprodanih stanova. Njihovom prodajom oslobodilo bi se osam milijardi kuna, od čega bi država ubrala 1,2 milijarde na PDV-u.

'Ovo je naš pozitivni cilj i ako Vlada ovo odmah ne prihvati, onda ne znam što je', kazala je Pusić.