TURISTIČKA BURZA U LONDONU

TUI UK najavio veliko povećanje prometa za Hrvatsku

05.11.2013 u 16:40

Bionic
Reading

Jedan od najvećih svjetskih touroperatora TUI UK (Ujedinjeno Kraljevstvo) zainteresiran je za veliko povećanje prometa iz Velike Britanije u Hrvatsku, kao i za hrvatski turizam u cijelosti, posebno smještajne kapacitete među kojima i za kompleks Kupari kod Dubrovnika za koji bi prvi pozivni natječaj trebao biti raspisan još tijekom ovog mjeseca

Izjavio je to danas u Londonu na svjetskoj turističkoj burzi WTM ministar turizma Darko Lorencin nakon sastanka s predstavnicima TUI-ja na hrvatskom štandu kojemu su uz direktoricu Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić prisustvovali i predstavnici koncerna Agrokor.

I nakon tog sastanka definitivno je jasno da Hrvatskoj za više dolazaka nedostaje hotelskih kapaciteta za koje je zanimanje stranih partnera veće od onog što im trenutno možemo ponuditi, kazao je ministar poručivši da stoga sada moramo raditi na poboljšanju proizvoda i novim kapacitetima kojima će nam rast prometa biti zagarantiran u idućim godinama.

Dodao je da TUI zanima čitava hrvatska obala, svi postojeći i potencijalni kapaciteti, među kojima i oni u Kuparima koji čekaju natječaj i obnovu, a TUI je jedna od tvrtki koja je za to područje iskazala za sada još neformalni interes

U vezi tog dugo očekivanog i već više puta najavljivanog natječaja u zadnje dvije godine, ministar Lorencin je kazao da se sada radi na posljednjim kontrolama nekretnina i ostalog te vjeruje da će za tjedan-dva imati prvi nacrt natječaja. To znači da bi još tijekom ovog mjeseca trebao biti i raspisan prvi pozivni natječaj za to.

TUI se ove godine pridružio kompaniji Karisma Hotels Adriatic, u kojoj su Agrokor i meksički hotelski lanac Karisma, i zajedno planiraju brojne aktivnosti u turističko-hotelskom biznisu u Hrvatskoj. To sve direktora prodaje TUI-ja UK Garryja Wilsona, koji je bio na sastanku, čini optimističnim, tim više što je te planove podržao i ministar.

Jako je zadovoljan, kako je kazao, što prvi hotel koji su preuzeli u Hrvatskoj, Koločep kod Dubrovnika, trenutno bilježi jako dobar buking u Britaniji za iduću godinu.

Izjavio je i da za iduću godinu povećavaju broj sjedala na letovima iz Velike Britanije u Hrvatsku (sa 35 tisuća na 39 tisuća), te da sada već dogovaraju 2015. istražujući nove destinacije u Hrvatskoj, posebno Split.

Najavio je i da bi u idućih pet godina broj britanskih turista u Hrvatskoj povećali na milijun, čime bi se TUI približio brojkama iz 1980-ih godina.