NESUĐENA MENADŽERICA GODINE:

'Ne želim nagradu koju moram platiti'

12.11.2012 u 16:53

Bionic
Reading

Priča o zadarskoj tvrtki Telluris-Medin počela je prije nekoliko godina, kada ju je osnovala Hana Medin, koja joj je na čelu sve ove godine. Naime, prije nepunih tjedan dana Hana je primila poštom priopćenje udruge HUM-CROMA kako joj žele uručiti prestižnu nagradu kojom joj se potvrđuje titula menadžera godine. Sama titula impozantna je kad se u društvo hrvatskih menadžera godine pridoda menadžer tvrtke Agrokor. No Hana je odlučila vratiti nagradu jer svi sudionici, točnije, proglašeni menadžeri godine, moraju avansno uplatiti iznos od 35.000 kuna kako bi primili nagradu, javlja Antena Zadar

Iznos spomenutih 35.000 kuna zapravo predstavlja pravo na ostvarenje titule sponzora savjetovanja, kojem će se osim prava na sudjelovanje na spomenutoj manifestaciji, uručenja spomenute plakete, omogućiti i nekoliko marketinških usluga – oglas u boji u posebnoj brošuri susreta, objavu biografije dobitnika, te deset mjesta za sudjelovanje, piše Antena Zadar

Spomenuta se udruga, nadalje, osigurala i od možebitnog plaćanja poreznih davanja državi, pa je svim sudionicima omogućila, sukladno tome da je nestranačka, nevladina i neprofitna udruga, da spomenuti iznos uplate i kao donaciju.

Hana Medin u poslovnom je svijetu poznata kao iznimno uspješna menadžerica i vlasnica tvrtke Telluris-Medin, koja je ne samo zadarskom području, već i cijeloj regiji omogućila niz investicija različitih ulagača iz svih dijelova svijeta. Sama je i dobitnica niza prestižnih međunarodnih nagrada, koja, ironično – nije trebala platiti, već ih je zaslužila svojim radom i vještinama.

'Iznenađena sam činjenicom da je cijela organizacija ovako postavljena te da je cijela priča zapravo zakulisna igra', rekla je za Antenu Zadar Hana Medin

'Naravno da neću prihvatiti spomenutu nagradu. Pogotovo ne pod uvjetima da moram uložiti 35.000 kuna koje mogu utrošiti puno kvalitetnije – na plaće djelatnika, na božićnice ili nabavku hrane', dodaje Medin, pomalo ogorčena.

'Teško se živi u ovoj našoj zemlji, ljudi gotovo da gladuju, žive u dugovima i kreditima, borimo se s birokracijom i administracijom, vlasnike firmi i obrta ubijaju porezi, prirezi, davanja svih vrsta, kontinuirane inspekcije', nastavlja Medin.

'Na poduzetniku je da se snalazi sam kako god zna, da bude konkurentan na tržištu, da bude korektan prema djelatnicima, da ima smisla za osobne probleme svojih zaposlenika, da stvara poslovne prilike, štiti ideju poslovanja i svoje mjesto pod suncem. Da se zauzima za otvaranje novih radnih mjesta, da pažljivo procjenjuje i što manje riskira. Jer, ne igra se samo svojom egzistencijom, već i mnogih obitelji koje su indirektno povezane s tvrtkom', zaključila je Medin.

Zapravo, ovo je samo dio odbijenice koju je vlasnica tvrtke Telluris-Medin uputila organizatoru cijelog susreta CROMA 2012, obrazlažući svoje razloge zbog kojih odbija kotizirati ali i primiti nagradu.

Pomislili bi kako je tu kraj. No nije. Nastavak slijedi u obliku povratne informacije i reakcije organizatora, koji ovaj put mijenja svoju priču. Sada više nije potrebno uplatiti iznos kotizacije, nije potrebno čak ni sudjelovati u cijeloj manifestaciji da bi se primila nagrada za menadžera godine. Odjednom, nagrada može biti poslana i poštom. Čak će i Udruga HUM-CROMA podmiriti troškove poštarine.

Činjenica kako je cijela manifestacija organizirana uz pomno isplanirane i najsitnije detalje, visoko pokroviteljstvo predsjednika republike te cijeđenje džepova menadžera mega-korporacija, nameće se pitanje koliko su zapravo stvarni troškovi koje moraju snositi sudionici. Ne zaboravivši pritom činjenicu kako su dotični isto priznanje zaslužili svojim radom.