PROJEKT ZAGREB NA SAVI

Vrckavi Čačić najavio preseljenje Vlade 2017.

18.04.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Sipajući šale kao iz rukava, odlično raspoložen prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić prezentirao je danas na konferenciji o tržištu nekretnina projekt Zagreb na Savi. Nakon nekoliko desetljeće u kojima se o njemu samo pričalo, taj je projekt aktualna vlast odlučna i realizirati, tako da će se već sutra, najavio je Čačić, naći na sjednici Vlade

U kratkim crtama, projekt predviđa izgradnju tri hidroelektrane i novi oteretni kanal Sava – Sava, što bi oslobodilo oko 3,5 milijuna kvadrata novih površina uz samu rijeku Savu. Od toga bi, prema Čačićevoj prezentaciji, milijun kvadrata bila građevinska zona, 800.000 kvadrata za sport i rekreaciju, a 1,7 milijuna kvadrata ostaje za parkove i komunalnu infrastrukturu.

U tom prostoru gradile bi se i nove zgrade za Vladu i pravosudne institucije. Trenutno, kaže Čačić, Vlada ima urede razbacane na čak 188 lokacija u Zagrebu koji zajedno imaju 423 tisuće metara četvornih.

'Ispada da na jednog činovnika dolazi 40 kvadrata. Taman bi ova dvorana bila dovoljna za njih pet da se razmašu', nasmijao je dupkom punu dvoranu hotela Esplanade prvi potpredsjednik Vlade.

Od 423 tisuće kvadrata 345,5 tisuća je u vlasništvu države, a 68,5 tisuća kvadrata Vlada unajmljuje. Pravosudne institucije trenutno koriste 99 tisuća kvadrata, od čega je devet tisuća u zakupu. Ukupno država, kaže Čačić, godišnjepotroši 5,3 milijuna eura na zakup

Brane i oteretni kanal, najavljuje, trebali bi biti gotovi u studenom 2015. godine.

'Ajde, pogodite zašto baš tada! Imate tri pokušaja', vrckavo je Čačić upitao okupljeni auditorij – a činili su ga uglavnom građevinari, investitori i agenti – aludirajući na tada izvjesne parlamentarne izbore.

Vlada bi se u nove prostorije trebala preseliti, kaže, 2017. godine

S imovinsko-prave strane, istaknuo je prvi potpredsjednik, sve je jasno jer je čitav prostor uz Savu u vlasništvu države. Kako građani na to gledaju kao na opće dobro, prije bilo kakvog konačnog rješenja provest će se, najavio je, najšira demokratska rasprava.

Što se tiče financiranja, Čačić je više puta poručio da nas projekt neće koštati ništa. Hidroelektrane su same po sebi samoisplative, a pet milijuna eura, koliko sada država troši na najam, bit će naknada za javno-privatnog partnera koji će izgraditi novu zgradu Vlade, poručuje.

Prema Čačićevoj projekciji, investicija Zagreb na Savi teška je 1,2 milijarde eura, a nominalna godišnja korist od nje bila bi 84,8 milijuna eura.

Izvijestio je da će sredinom svibnja u Londonu projekt biti predstavljen i Europskoj banci za obnovu i razvoj te da je osim nje interes pokazala Zagrebačka banka