ČAČIĆ O VLADINOJ ODLUCI

'Avansno plaćanje - mali trošak za državu, velik poticaj za gospodarstvo'

12.04.2012 u 19:50

Bionic
Reading

Zaustavljanje nelikvidnosti i potpuna promjena slike na tržištu te velik poticaj za gospodarstvo – to su rezultati koje će polučiti Vladina odluka o avansnom plaćanju koja za državu ne predstavlja veliki trošak, kazao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić

Prema odluci koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, predujam i u slučaju ministarstava kao naručitelja, ali i u slučaju trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu kao naručitelja, iznosit će 10 posto ugovorene cijene, bez poreza na dodanu vrijednost, a kad je naručitelj jedno od ministarstava, do isplate predujma doći će samo kad je procijenjena vrijednost javnih radova, odnosno usluga koje su predmet nabave, jednaka ili veća od dva milijuna kuna.

'Ova odluka Vlade je jedna snažna poruka da se sve ono što su negativna iskustva tvrtki s državom, javnim sektorom, u principu javnim tvrtkama kao investitorom, bila dosada, da se to potpuno mijenja. Dosad su iskustva bila da država nije plaćala, da je kasnila i po šest mjeseci i po godinu dana, a sad ne samo da preuzima obvezu da plaća u rokovima, nego je spremna platiti i avansno, platiti minimalno 10 posto do kraja sljedeće godine na svim investicijama i svim poslovima koje će raditi unaprijed. I to da pruži likvidnost, mogućnost tvrtkama da plate svoje obaveze, svoje kooperante, da avansno plaćaju svoje robe i dobe povoljnije uvjete, da se potpuno mijenja slika na tržištu', kazao je Čačić novinarima nakon sastanka sa sindikalcima, kojima je iznio Vladine planove oko posrnulih škverova.

'Riječ je, dakle, o 10 posto od svih ukupno dogovorenih investicija, a red investicionog ulaganja u Hrvatskoj koji mi možemo i želimo realizirati do kraja godine je na razini 15-ak milijardi kuna. Daj bože da to uspijemo realizirati, to je dvije milijarde eura, što je ogroman novac, a na tih 15-ak milijardi kuna bi milijardu i pol kuna bilo avansnih plaćanja', izračunao je prvi potpredsjednik.

Osvrnuo se pritom, govoreći o cijeni kapitala za državu, pohvalama i zaslugama na kreditni rejting: 'Ključna i najbolja te financijski lako mjerljiva posljedica dobrog rejtinga ove Vlade, dakle, nama nisu srušili rejting, ali su nam srušili kamatu. Činjenica da su nam zadržali rejting, znači da su kamate otkad je ova Vlada u Uredu pale za jedan posto. To je 500 milijuna eura za ukupno zaduženje Hrvatske.'

'Drugim riječima, sadašnja prosječna stopa s kojom mi možemo računati je šest i nešto posto niža, pa si izračunajte, šest posto na milijardu i pol kroz avansna plaćanja, koliko je to na jednoj dvanaestini, naravno, jer se radi o 10 posto ukupne investicije, a to se realizira otprilike u mjesec dana. Dakle, jasno je da to nije veliki trošak za državu, ali je izuzetno veliki poticaj za gospodarstvo', zaključio je Čačić.