POLITIČKE SMJENE

Koji su direktori javnih tvrtki preživjeli sječu?

09.03.2012 u 14:16

Bionic
Reading

'Politika je preuzela odgovornost i poziciju sam dobio po političkom ključu', iskreno je priznao HNS-ovac Zlatko Koračević, jedan od 12 novih šefova javnih poduzeća, kojem je u ruke dopao HEP. Za očekivati je da će se nastaviti sječa starih čelnika u državnim tvrtkama, a preostalo ih je još devetero

Od HDZ-ovog kadra fotelje još drže Vesna Bakran (Hrvatska lutrija), Robert Jukić (Hrvatska pošta), Mate Perišić (Plovput) i Anto Violić (ACI).

Preostali direktori – Slavko Lončar (Jadrolinija), Zdravko Zrinušić (Croatia osiguranje), Srećko Šimunović (Croatia airlines), Josip Popovac (HRT) i Denis Nikola Kulišić (Odašiljači i veze) - vode se kao nestranački ljudi.

Hoće li Kovačev 'nadživjeti' i kukurikavce?

Ako gledamo na pojam javnih poduzeća u širem smislu, tada se u njih može ubrojiti i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), na čijem je čelu Anton Kovačev. Taj bivši HDZ-ov saborski zastupnik punih 19 godina, od davne 1993. godine, vodi HBOR, po čemu je apsolutni rekorder među bankarima, a i šire. Za usporedbu, HŽ je od 1991. imao čak 15 uprava. Hoće li Kovačev preživjeti i ovu Vladu?

Kako aktualnoj šefici Hrvatske lutrije mandat istječe sredinom idućeg mjeseca, Kukuriku vlada nema potrebe za njezinom formalnom smjenom, pogotovo jer u slučaju opoziva Bakran ima pravo na novi posao u Lutriji s trenutnom plaćom od 17 tisuća kuna neto u sljedećih godinu dana.

Za tri mjeseca mandat istječe i predsjedniku Uprave Hrvatske pošte (HP) Robertu Jukiću, koji je na tu funkciju došao 2008. godine. Prilikom njegovog imenovanja bilo je mnogo skepse i pitanja što može taj relativno mladi HDZ-ovac, rođen 1971, napraviti s velikim i tada zastarjelim sustavom HP-a.

Međutim, on je u četiri godine uspješno restrukturirao i modernizirao tvrtku, tako da HP čak ima plan pokretanja vlastite digitalne televizije.

Ako se gleda uspješnost, tada ne bi bilo iznenađenje da Jukić ostane na čelu HP-a, ali u kontekstu dodjele pozicija po političkom ključu to bi svakako bio neočekivan potez aktualne vlasti.

Ostaloj dvojici HDZ-ovaca, ako ih namjerava smijeniti u ovoj godini, Vlada bi morala isplatiti otpremnine. Direktoru ACI-ja Anti Violiću mandat završava u rujnu 2013. godine. U slučaju ranijeg prekida ugovora o radu čeka ga 'zlatni padobran' u visini šest mjesečnih plaća, odnosno ukupno 101.000 kuna

Sa smjenom bi kukurikavci mogli pričekati i u Plovputu, jer direktoru Mati Perišiću mandat traje do ožujka iduće godine, s tim da je njegova otpremnina još bogatija i iznosi 12 mjesečnih plaća ili oko 200.000 kuna

Situacija s preostalim nestranačkim direktorima javnih poduzeća je šarolika. Predsjedniku Uprave HRT-a Josipu Popovcu mandat istječe 2015, iako je moguće da i prije izgubi fotelju ako se promijeni, a politička volja postoji, Zakon o HRT-u.

Čelnicima Jadrolinije, Croatia airlinesa i Croatia osiguranja, odnosno Slavku Lončaru, Srećku Šimunoviću i Zdravku Zrinušiću, ugovori o radu također istječu za dvije ili tri godine, dok predsjedniku Uprave Odašiljača i veza Denisu Nikoli Kulišiću mandat završava za četiri mjeseca.