OD KARTICE DO KARTICE

Koliko je Čačić narastao u sedam godina

31.01.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Od posljednje imovinske kartice sadašnjeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića prošlo je sedam godina, tijekom kojih je nekadašnji varaždinski župan, a zatim 'samo' predsjednik HNS-a, ostvario značajno povećanje imovine. U tom razdoblju uspio je sa suprugom uštedjeti 2,6 milijuna kuna, steći nekretnine vrijedne 4,5 milijuna kuna, kupiti milijun kuna vrijednu jahtu i značajno podebljati dionički portfelj, na koji sada otpada gotovo trećina njegove 30 milijuna kuna vrijedne imovine

Imovinske kartice političara predane su prošli tjedan, pa se sada i službeno zna da je HDZ-ov saveznik Željko Kerum najbogatiji  zastupnik u Saboru, dok je u Milanovićevoj ekipi najimućniji Radimir Čačić. Svojom 30 milijuna kuna vrijednom imovinom dosegnuo je legendarnog HDZ-ovog potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, čijim su se stanovima i garažama novinari dugo zabavljali. Uspoređujući staru i novu karticu, pokušali smo izračunati koliki je skok Čačić napravio u periodu koji je većinom obilježila kriza.

Od 2005. do sredine 2008. godine zarađivao je kao župan 18.300 kuna. Kako se zbog pogreške u proceduri nije uspio vratiti u Sabor, ostao je na plaći predsjednika stranke od 5.127 kuna sve dok nije postao potpredsjednik i ministar gospodarstva u Milanovićevoj Vladi. 

U odnosu na prvu karticu značajno je uvećao vrijednost nekretnina, koje su sada procijenjene na oko devet milijuna kuna. U staroj kartici nema njegovog 2,6 milijuna kuna vrijednog građevinskog zemljišta u Zagrebu ni suprugine kuće u Jakopovcu od 1,9 milijuna kuna. Ove nove, 4,5 milijuna kuna nekretnine, kupljene su kombinacijom plaće i prodaje imovine ili kapitala, objasnio je u novoj kartici. Supruga mu je u međuvremenu naslijedila dio kuće u Varaždinu i šume i livade u Bednji, koji zajedno vrijede 780.000 kuna.

Potpredsjednik Vlade riješio se i 25.000 eura vrijednog automobila iz prve kartice i sada ima prijavljen samo suprugin desetak godina star Smart koji vrijedi tek 20.000 kuna, no zato je na svoje ime nabavio 980.000 kuna vrijednu motornu jahtu Benetau Trawler.

U sedam godina Čačić je značajno podebljao i svoj dionički portfelj. Njegov najvredniji dio 2005. godine bile su 5.205 dionice Kraša. Dio njih u međuvremenu je prodao, a preostala 3.444 komada danas vrijede oko milijun i pol kuna. U staroj je kartici imao i 1.848 dionica Erste banke, koje je vjerojatno prodao prilikom istiskivanja dioničara za 831.000 kuna. Značajnu je imovinu imao je uloženu u dionice Validusa, fonda u sastavu nekadašnje Fima grupe Milana Horvata. S obzirom na to da je 2005. tim dionicama trgovalo po 80 kuna, njegov je paket (93.187 komada) tada vrijedio oko sedam milijuna kuna. U međuvremenu ih je uglavnom prodao, a s obzirom na pad cijene na samo četiri kune, preostalih 7.500 komada vrijedi tek 30.000 kuna.

Danas su u njegovom devet milijuna vrijednom dioničkom i fondovskom portfelju najvrednije dionice HT-a (2,4 milijuna kuna), Kraša (1,5 milijuna kuna), PBZ-a (milijun kuna) i Adrisa (oko milijun kuna). Novost su i udjeli u dioničkom fondu Erste Adriatic Equity: Čačić i supruga imaju u tom fondu svaki po oko milijun kuna. U staroj kartici nema ni 'štednje udvoje': u sedam godina Čačić i supruga uspjeli su uštedjeti 2,6 milijuna kuna.

No zato su nepromijenjeni vlasnički udjeli bračnog para u tvrtkama Coning Alfa i Coning Ecogradnja, koji su nominalno procijenjeni na osam milijuna kuna. U kartici nisu pobrojani većinski udjeli u Coning d.d. i Coning Inženjeringu d.d. jer se oni formalno ne vode na Radimira Čačića, već na njegovo društvo za upravljanje Coning alfa. Coning pak drži većinski udio u U Coning turizmu d.d..

Dok je prvi potpredsjednik uspio povećati svoju osobnu mirovinu, tvrtke u kojima je suvlasnik nisu poslovale tako uspješno, dijeleći sudbinu građevinskog sektora. Neke od njih čak su u blokadi i neizvjesno je hoće li preživjeti krizu. Podaci iz poslovnog registra pokazuju da je Coning Ecogradnja u 2010.prepolovila prihode i dobit: prihodi su pali na 7,5 milijuna eura, a dobit na 36.000 eura. Prihodi su pali i Coningu d.d. na 1,3 milijuna eura, uz dobit u 2010. od samo tisuću eura. Coning turizmu prihodi su u 2010. smanjeni na 2,5 milijuna eura, a godinu je završio s gubitkom od 80.000 eura. Račun Coning Inženjeringa je pak u blokadi, a u 2010. prepolovio je prihode na tri milijuna eura i poslovao je s dobiti od 16.500 eura.