LOVRANSKA VILA NA STEROIDIMA

Slovenski dopinški par ulagao je milijune u Istru

16.01.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Slovenski 'dopinški par' Mihael i Alenka Karner, koji u pritvoru čeka izručenje u SAD, dio od svojih 38 milijuna eura, stečenih ilegalnom trgovinom anaboličkim steroidima preko interneta, investirao je i u nekretninske projekte u Hrvatskoj. Preko tvrtke Romarius, registrirane u Barbanu, izgradili su desetak milijuna kuna vrijednu vilu u Lovranu, a tportal doznaje da su u tom poznatom ljetovalištu kupili i još tri atraktivna zemljišta ukupne površine oko 5000 kvadratnih metara.

U velikoj međunarodnoj akciji krajem prošle godine uhapšen je slovenski bračni par Karner. Kupujući veću količinu steroida i slijedeći trag novca, američki agenti DEA-e razotkrili su 'kralja steroida' Mihaela Karnera i njegovu suprugu Alenku, a lisice na ruke stavili su im nekoliko dana uoči Nove Godine austrijski policajci, i to u njihovoj pet milijuna eura vrijednoj vili u Bad Kleinkirchheimu. 'Dopiniški par' sada u pritvoru u Klagenfurtu čeka izručenje u SAD, gdje im prijeti 40 godina zatvora. Nakon njihovog hapšenja uslijedilo je samoubojstvo Danila Slivnika, nekadašnjeg glavnog urednika Dela, koji je s nećakinjom Alenkom Karner i njezinim mužem navodno bio poslovno povezan u projektu stambenog naselja 'Urbana oaza' u ljubljanskom kvartu Vič. Milijune stečene na prodaji dopinških sredstava bračni par Karner 'prao' je ,naime, ulažući u nekretninske projekte u Sloveniji i Hrvatskoj.

Austrijska policija sada istražuje njihovu poslovnu mrežu razgranatu od Makedonije do Tajlanda, a za sada nam nije poznato jesu li u ovom trileru, koji se dotiče tajnih azijskih laboratorija za proizvodnju steroida i tajanstvenog odvjetnika Gerolda Hoopa poznatog iz Hypo afere, predmet interesa i investicije 'dopinškog para' u Istri.

U Hrvatsku su Karnerovi investirali preko agencije za nekretnine Romarius iz Barbana, čiji su direktori Mihael Karner i njegov otac Avguštin, dok je kao osnivač upisana off shore tvrtka iz Paname North Group Holding Corp. Najznačajnija investicija Romariusa bila je kupnja starog imanja u elitnom dijelu Lovrana, gradića koji se nadovezuje na Opatiju. Imanje su srušili i na tom mjestu izgradili luksuznu vilu. Druge planove preko Romariusa za sada nisu realizirali: tvrtka godinama posluje s gubitkom, a jedina vrijednost koju smo pronašli u bilanci za 2010. sama je vila - 13,5 milijuna kuna upisano je kao 'kratkotrajna imovina koja se odnosi na gradilište Lovran'.

Iako su neki vijećnici te 2009. upozoravali lokalnu vlast da tvrtka Romarius gradi bez potrebnih dozvola, proširujući potporni zid i pristupni put mimo dozvoljenog, pa čak i da drsko ulazi susjedu u posjed, gradnja je bila tek nakratko prekinuta. Općinska je vlast nakon nekoliko tjedana našla zajednički jezik s Karnerima i dozvolila im nastavak gradnje golemog zdanja, okruženog visokim zidom, ali vila ni danas nema 'čiste' papire: iz zemljišnih je knjiga vidljivo da su je nadograđivali bez potrebnih dozvola. Dapače, fotografije pokazuju da su Karnerovi gajili strast prema vilama 'na steroidima'. Baš kao i ona austrijska, u kojoj su uhapšeni, i ova lovranska odiše kičastim luksuzom. Bazen okružen tikovinom, teretana, garaže i, kao vrhunac, senzacionalan pogled. A da bi ga ostvarili, ispred kuće su, u razini prve etaže, nasuli ogroman plato, na koji su poput mnogih novopečenih bogataša presadili stoljetnu maslinu. Pogled s platoa je doista sjajan, no zato svi susjedi moraju buljiti u ogromnu potpornu betonsku konstrukciju nalik na piramidu.

Vijećnica koja je svojedobno upozoravala na građevinske nepravilnosti više ne želi razgovarati s novinarima, no od susjeda smo uspjeli doznati da su Mihael i Alenka Karner uživali u luksuznim automobilima marke Porsche, a otkrili smo i da su iznad vile, također u Lovranu, kupili još tri zemljišta ukupne površine oko 5000 kvadratnih metara, čija se ukupna vrijednost procijenjuje na oko 500.000 eura.

Uz Romarius, obitelj Karner na istoj adresi u Barbanu imala je i tvrtku Karner d.o.o., koju je 2001. osnovala Mihaelova majka Cirila i koja je godinama poslovala s gubitkom. U 2010-oj je iznenada ostvarila dobit od 300.000 kuna, a iako je ubrzo nakon toga likvidirana njezina još uvijek aktivna web stranica otkriva neobično usku specijalnost: prodaju glačala i daski za glačanje. Kako pišu slovenski mediji, Cirila Karner je i vlasnica vile u slovenskoj Rožnoj dolini koju je kupila od već spomenutog slovenskog novinara Danila Slivnika. Potonji je demantirao bilo kakvu poslovnu povezanost s Karnerima, no mediji su otkrili da je Mihael uoči hapšenja prenio vlasništvo nad svojim najvrjednijim nekretninskim projektom, budućim naseljem 'Urbana oaza' u Ljubljani, na Slivnikova sina Uroša. Mnogi upravo u toj činjenici traže okidač za samoubojstvo Danila Slivnika. Dramatičnost tog čina daje naslutiti da smo još daleko od rasvjetljavanja svih operacija slovenskih kraljeva dopinga.