Enhanced Games

Poduzetnik planira 'Olimpijske igre' s dopingom: 'Želim otključati ljudski potencijal'

30.06.2023 u 19:24

Bionic
Reading

Australski poduzetnik i odvjetnik Aron D'Souza želi pokrenuti međunarodno sportsko natjecanje u stilu Olimpijskih igara, na kojem se neće provoditi dopinško testiranje i sve će biti dopušteno. D'Souza je, naime, ustvrdio da 'želi nagraditi novu klasu sportaša i otključati ljudski potencijal' na sportskom događaju koji će se održati u prosincu 2024. Točno vrijeme i lokacija još nisu poznati. Natjecanje će uključivati ​​pet sportova: atletiku, plivanje, dizanje utega, gimnastiku i borilačke sportove

'Enhanced Games (Poboljšane igre) organiziraju alternativu korumpiranim Olimpijskim igrama', navodi organizacija koja stoji iza događaja, a čiji je začetnik D'Souza. Riječ je, navodi poduzetnik, o koaliciji sportaša, liječnika i znanstvenika.

'Nema boljeg načina da se istakne središnje mjesto znanosti u našem svijetu nego u elitnom sportu. Svi znamo da je korištenje poboljšanja performansi u sportu javna tajna.

Najsigurniji način da se izjednače uvjeti za igru ​​je omogućiti sportašima da otvoreno koriste znanost kako bi ostvarili svoj puni potencijal. Genetska lutrija nema nikakvog odraza na nečiji trud ili naporan rad. Stoga nam poboljšanja i znanost mogu pomoći da to prevladamo', izjavio je predsjednik Enhanced Gamesa.

D'Souza tvrdi da je model Olimpijskih igara 'pokvaren', a da je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) 'jednostranačka država koja upravlja svijetom sporta već 100 godina'. Svoju koaliciju je pak nazvao 'oporbenom strankom spremnom za borbu'.

Optužio je MOO za ocrnjivanje 'poboljšanih sportaša' te naveo 'poboljšane' svjetske rekorde koje je MOO odbio. 'Na svakoj Olimpijadi nova kohorta hrabrih sportaša postavlja nove svjetske rekorde samo da bi im medalje bile oduzete, karijere obustavljene, a imena vučena po blatu. Vrijeme je da se okonča ovaj represivni ciklus', ustvrdio je D'Souza.

Prozvao je MOO i zbog toga što, kako tvrdi, nije pošteno platio sportaše za njihov rad. 'Enhanced Games će usvojiti model suvlasništva sa svojim sportašima', ustvrdio je australski poduzetnik u razgovoru za The Guardian. Dodao je da se njegov pothvat neće oslanjati na porezne obveznike da mu pomognu platiti račune za natjecanja, navodeći dugove nastale nedavnim Olimpijskim igrama u Montrealu, Ateni i Riju. D'Souza tvrdi da su Olimpijske igre u posljednja dva desetljeća 'uzalud potrošile 100 milijardi dolara, uglavnom na infrastrukturu koja ne traje'.

'Olimpijske igre su prilično zbunjujući sustav', rekao je D'Souza. 'Imate osam milijardi dolara prihoda koji dolaze svake četiri godine. Thomas Bach, predsjednik MOO-a, leti po svijetu privatnim avionom, ponaša se kao šef države, doslovno živi u palači koju plaća MOO. Ipak, svjetski sportaši ne dobivaju ni centa.

Ono što me najviše razočaralo u ovom procesu bilo je razgovarati sa stotinama sportaša i saznati u kakvim se financijskim uvjetima nalaze dok članovi MOO-a žive u apsolutnom višku. To je nejednako do te mjere da može biti izrabljivačko', ustvrdio je D'Souza, inače poduzetnik i odvjetnik s diplomom Oxforda kojeg je australski časopis Men's Style 2014. godine uvrstio na listu utjecajnih ljudi. Prethodno je vodio parnicu milijardera Petera Thiela protiv Gawker Medije, a koja je uključivala hrvača Terryja Bollea, odnosno Hulka Hogana.

D'Souza je pojasnio da njegovi motivi za 'inauguracijske' igre, na kojima se doping potiče i sve je dozvoljeno, nemaju veze s osobnom financijskom dobiti. 'Imao sam vrlo uspješnu karijeru kao investitor rizičnog kapitala i tehnološki poduzetnik te mi nije cilj zaraditi jer to mogu i bez ovoga', rekao je Australac te također tvrdi da su za događaj zainteresirana dva poznata sportaša, uz nekolicinu investitora iz Silicijske doline, iako nije otkrio o kome se radi.

To bi značilo da namjerava ovaj krajnje kontroverzan, a istovremeno ambiciozan događaj financirati 'poput tradicionalnog startupa iz Silicijske doline'. No ističe da je već sam izdvojio pozamašnu svotu.

Nije potrebna ogromna doza skepticizma da se postavi pitanje hoće li takva groteskna i opasna ideja ikada zaživjeti s obzirom na to koliko je rizično bilo kakvo povezivanje s organizacijom koja je otvorena dopingu. Pa kako je onda D'Souza već uspio uvjeriti tri olimpijca da riskiraju svoju reputaciju pridruživanjem njegovoj savjetodavnoj komisiji za sportaše?

Podržali su ga, naime, južnoafrički plivač i osvajač zlatne olimpijske medalje Roland Schoeman, osvajač zlatne olimpijske medalje, plivački kolega Brett Fraser, koji je stigao do olimpijskog polufinala tri puta u finalu za Kajmanske otoke, te kanadska bobašica Christina Smith. Schoeman je odslužio jednogodišnju kaznu zbog pozitivnog testa na doping 2019. godine, za koju je tvrdio da je rezultat kontaminiranog proizvoda, iako to nije mogao dokazati.

D'Souza tvrdi da su ga podržali brojni olimpijci, pa i akademici.

Sudjelovanjem na ovakvom tipu događanja sportaši bi mogli naštetiti svom imidžu i karijeri koje su gradili godinama jer bi ih 'na nož' mogli dočekati i javnost i sportske organizacije, od kojih su neke već osudile ideju takvog događaja. No čini se da neke sportaše to ne brine previše.

Fraser, naime, vjeruje da će Enhanced Games dati sportašima više prilika za stvaranje karijere. 'Mislim da rješavamo toliko problema, toliko mnogo neučinkovitosti u sadašnjem modelu, posebno za plivače, ali i za cijeli olimpijski pokret', rekao je ovaj glavni dužnosnik sportaša za Enhanced Games te je optužio Olimpijske igre za 'politizaciju'.

'Plivači posvećuju svoje živote treninzima – žrtvuju svoja tijela, žrtvuju svoje vrijeme – kako bi imali oko dvije minute ili manje svake četiri godine na Olimpijskim igrama. Ako se razbolite, propuštate svoju priliku života. Podržavam organiziranje događaja koji se održava svake godine s usklađenijim financijskim poticajima za sportaše, podrškom za mentalno zdravlje te pristupom liječnicima i znanstvenicima koji mogu koristiti neinvazivne medicinske terapije kako bi vam omogućili produljenje dugovječnosti, kako bi vam omogućili bolju izvedbu na treningu, kako bi vam omogućili da budete bolji u natjecanju i da se osjećate bolje', rekao je Fraser.

Postoji određeni rječnik koji Enhanced Games promovira. Za 'čisto' koriste riječ 'prirodno'. Za 'varanje' koriste riječ 'napredno'. A za onoga tko podržava cilj događaja, ali ne želi sam aktivno sudjelovati, nazivaju 'saveznikom'.

Upitana bi li iskoristila besplatnu drogu koju promiče Enhanced Games, Smith je rekla da bi izbjegavala ilegalne supstance za poboljšanje performansi, kao što je, kaže, činila dok je vozila bob. 'Bila bih saveznik i bila bih oduševljena da sam u organizaciji koja ne iskorištava svoje sportaše', ustvrdila je.

'Znanstveno poboljšani superjunaci'?

Objašnjavajući podrobnije svoju viziju, D'Souza – koji ne pije alkohol ni kavu – kaže: 'Moje tijelo je moj hram.' Tvrdi da će njegovo natjecanje imati 'znanstveno poboljšane superjunake'. Sugerira pritom da bi droga trebala biti osobna odluka: 'Moje tijelo, moj izbor. Vaše tijelo, vaš izbor. Pojedinci koji su odrasli, uz slobodan i informiran pristanak, trebali bi moći činiti svojim tijelima što žele.'

Govoreći o tome kako će njegova organizacija snažno promicati režim uzimanja droga utemeljen na znanosti i medicini, D'Souza je rekao da bi to doping učinilo sigurnijim. A one koji bi se neizbježno gurnuli daleko preko granica odgovornosti pita: 'Biste li sami trebali odlučivati o tome ​​koje ste rizike spremni preuzeti ili bi to trebali odlučiti vlada ili sportski savez?'

Čini se da se Fraser i Smith slažu s tim argumentom. 'Ja sam za tjelesnu autonomiju. Postoji revolucija koja se mora dogoditi i mislim da se to sada događa', ustvrdio je. Schoeman, Fraser i Smith spremni su riskirati svoja imena još jednom, nadajući se da će 'varalice' i njihovi 'saveznici' uspjeti.

Oglasio se i izvršni direktor Australskog olimpijskog odbora Matt Carroll: 'Ne znamo gotovo ništa o ovoj organizaciji, ali sport mora biti čist i mora biti siguran za sve sportaše. Australski olimpijski odbor vjeruje da je koncept igara pojačanih drogama i opasan i neodgovoran. Olimpijski pokret posvećen je čistom sportu i atletskoj izvrsnosti, slaveći najbolje u ljudskosti, izvrsnosti, prijateljstvu i poštovanju.'