KORIST ZA TURIZAM

'Vratite nam 2. siječnja kao neradni dan'

03.01.2012 u 10:06

Bionic
Reading

U prijašnjem socijalističkom sistemu, u Hrvatskoj se Nova godina obilježavala dva dana – 1. i 2. siječnja pri čemu su se blagdani, u slučaju da padaju u nedjelju, produžavali na radne dane u tjednu. Među turističkim djelatnicima u Gorskom kotaru pojavila se inicijativa da se ta praksa ponovo vrati, piše Novi list

'Jedan dan više za Novu godinu u praksi znači da se novogodišnji blagdani produžuju na minimalno četiri dana. Ako, na primjer, Nova godina padne u srijedu, onda je i četvrtak slobodan, a ljudi bi spojili još i petak i imate petodnevni aranžman', pojasnio je za Novi list Marinko Jakovljević, direktor Turističke zajednice općine Fužine.

Najavljuje da će ideju o povratku 2. siječnja kao neradnog dana putem županijske turističke zajednice izložiti i novom ministru turizma Veljku Ostojiću

Jakovljević je svjestan da će se sigurno javiti mnogo kritičara koji će tvrditi da imamo previše blagdana, a li on na to odgovara da bi se neki od sadašnjih blagdana mogao pretvoriti u radni dan ali nije htio reći na koji datum cilja.

Hrvatska ima 14 dana državnih praznika i blagdana koji su ujedno i neradni dani i usprkos uvriježenom mišljenju po time nije europski rekorder. Susjedna Slovenija ima 15 dana praznika i neradnih dana s tim da je i 2. siječnja blagdan, piše Novi list.