PRVA U HRVATSKOJ I REGIJI

Koči li se tvornicu za mehaničko-biološku obradu?

23.12.2011 u 19:12

Bionic
Reading

Sve je spremno za početak pokusnog rada u novoj tvornici za mehaničko-biološku obradu otpada u Varaždinu, prvoj tvornici takve vrste u Hrvatskoj i regiji, za čiji se početak pokusnog rada odgovarajuća dozvola pokušava dobiti već mjesecima

Prije početka gradnje tvornice za MBO u varaždinskom predgrađu Brezje, u koju je tvrtka T7 VIS uložila više od 170 milijuna kuna, izdane su i lokacijska i građevinska dozvola. Prvi zahtjev za privremenu dozvolu za gospodarenje otpadom predan je još lani Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a kratko nakon dopune dokumentacije napravljen je i uviđaj djelatnika tog ureda.

Međutim, umjesto dozvole, došlo je do premještanja predmeta unutar spomenutog ureda iz kojeg su zatim zatražili stav nadležnog ministarstva. Ministarstvo za zaštitu okoliša, prostorno uređenje i graditeljstvo nekoliko se puta očitovalo, a posljednji put 15. prosinca kada je dalo mišljenje da se 'privremena dozvola može se izdati na određeno razdoblje ograničeno vremenom trajanja pokusnog rada određenog potvrdom, odnosno na rok od šest mjeseci'.

Sukladno tome, T7 VIS je ishodio sve potrebne potvrde nadležnih službi te je 21. prosinca službeno prijavio početak pokusnog rada nadležnim institucijama. Za petak je dogovoren i pregled tvornice koji prethodi izdavanju same dozvole.

Međutim, zbog neobjašnjivih okolnosti, predstavnici županijskog ureda su taj posjet otkazali. Ovakav postupak u najmanju ruku iznenađuje jer se upravo novom tvornicom MBO treba riješiti balirani otpada čije je uklanjanje inspekcija zaštite okoliša naredila još 2007. godine. To ne čudi jer je riječ o ekološkoj bombi od 100.000 tona nagomilanog baliranog otpada na ilegalnoj deponiji na samom ulazu u grad. Stoga se svakim odugovlačenjem privremene dozvole nanosi ogromna šteta okolišu, građanima, ali i samoj tvrtki T7 VIS jer svaki dan stajanja tvornice tvrtku košta preko 100.000 kuna.

Usto, svježi komunalni otpad i dalje se balira i odlaže na ilegalnoj deponiji, što građani i dalje skupo i nepotrebno plaćaju dnevno i više od 10.000 kuna, ističu u T7 Visu u kojem se nadaju da će nadležni županijski ured u najkraćem mogućem roku izdati privremenu dozvolu za gospodarenje otpadom, a sukladno zakonskim propisima na koje upućuje i mišljenje nadležnog ministarstva.

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije još nije zaprimio nikakvo mišljenje iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, vezano uz dozvolu koju je zatražio T7 Vis. Doduše, neslužbeno su mišljenje dobili od predstavnika T7 Visa, no ne mogu se očitovati dok ne dobiju isto od nadležnog ministarstva, doznaje se u Varaždinskoj županiji gdje napominju da su predstavnici T7 Visa dobili sve upute oko zahtjeva te da će ga roku riješiti u zakonskom roku.