Drava International

Tvrtki zbog koje se Osječani guše ovo nije prva havarija - jedna je bila tragična

04.10.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Požari i havarije nisu nepoznanica za osječku tvrtku Drava International. U posljednjih 12 godina u hrvatskom prerađivaču PET ambalaže dogodila su se četiri incidenata, uključujući aktualni. Najtragičniji, onaj iz 2011., odnio je život 32-godišnje radnice Danijele Valkai

Nesretna žena s kolegicama je čistila skladišne hale Drava Internationala. Tvrtka se tada selila u novi prostor u osječkom prigradskom naselju Brijest.

Hala je nekad bila dio propale Tvornice žigica Drava. Jedna od radnica je tijekom čišćenja, ne znajući što se nalazi u limenoj kanti, ubacila metalnu šipku u nju. Došlo je do iskrenja, a smjesa za izradu šibica se zapalila i eksplodirala. Valkai je umrla nakon desetak dana borbe za život u bolnici.

Četiri godine poslije, u veljači 2015., Drava International zabilježila je novi incident. Izbio je veliki požar, u kojem srećom nije bilo ozlijeđenih. Vatra je krenula iz dijela u kojem je bio smješten generator za proizvodnju električne energije iz sintetičkog dizela.

Vatrogasci su opet imali posla u osječkom prerađivaču plastike u studenom 2016. godine. Tada su gasili požar na otvorenom prostoru, između dvije hale, jer je vatra izbijala iz šahtova. Vatrogasni zapovjednik objasnio je da je došlo do zapaljenja gorive tekućine - najvjerojatnije smjese vode i nafte, što je rezultat ispiranja spremnika s naftom - a ona se kao dodatni energent koristi u preradi plastike.

Na čelu Drave International nalazi se Zvonko Bede. Uz njega su suvlasnici njegov sin Marko i Bedeova dugogodišnja suradnica Snježana Alerić.

Kao suvlasnici tvrtke nekoliko godina su se vodili vladar domaćeg rukometa Zoran Gobac te Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, ali oni su 2017. izašli iz firme.

Bede je znano ime na osječkoj poslovnoj sceni. Tijekom privatizacije postao je vlasnik do tada poznatih osječkih tvrtki poput Svilane, Litokartona, robne kuće Nama i Tvornice žigica Drava. Sve su one tijekom godina ugašene (Nama je prodana Konzumu) te se Bede okrenuo prikupljanju i reciklaži plastične ambalaže.

  • +25
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

Drava International godišnje u Hrvatskoj skupi oko 15.000 tona plastike, a dodatnih 10-ak tisuća uveze s tržišta EU-a i regije. Gotove proizvode, kao što su folije i vrećice, većinom izvoze.

Iz godine u godinu tvrtka bilježi sve bolje poslovne rezultate. Prošlu godinu završila je s rekordnih 56 milijuna eura prihoda, što je za 33,7 posto više nego godinu prije. Porasla joj je i dobit za 14,5 posto, na 6,3 milijuna eura. Zapošljava oko 500 radnika, čija prosječna plaća iznosi 789 eura.

  • +23
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Inače Bede je u svojoj poslovnoj karijeri imao dvije zanimljive zgode. U ožujku 2010. pisalo se kako je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks tražio da osječki poduzetnik dobije povoljne kredite od HBOR-a, iako je Bedeova druga tvrtka dužna državi 20 milijuna kuna.

Godinu nakon toga Bede se pojavljuje kao svjedok u istrazi DORH-a tvrtke BBS, prve domaće tvornicu za reciklažu PET ambalaže, osumnjičene za malverzacije s plastikom. U tom trenutku BBS je bio jedini konkurent Drava Internationalu. Neki tvrde kako se upravo Bedeov iskaz pokazao kobnim za BBS koji je kasnije završio u stečaju.