ČOLAKOVIĆ O SLUČAJU CONING

Ne vjerujem političarima koji biznis prebace na odvjetnike!

14.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Za komentar slučaja Coning, u kojemu je državna tvrtka Croatia osiguranje uoči izbora dodijelila četiri milijuna kuna kredita posrnuloj tvrtki supruge Radimira Čačića, zamolili smo Esada Čolakovića, čelnika Hrvatskog udruženja menadžera (HUM-CROMA) koji je prošli tjedan podsjetio na pogubnost dosadašnje prakse u državnim poduzećima prema kojoj se tamošnji direktori ponašaju kao vazali vladajuće politike

S obzirom da je prošli tjedan upozorio kako bi javna poduzeća vrlo lako mogla ostati kadrovska i financijska samoposluga za političare u kombinaciji s gangsterizmom, zamolili smo čelnika Crome za komentar slučaja Coning. Iako napominje da je teško znati što je tu posrijedi, je li bilo povlaštenog kredita ili se radilo o uobičajenoj praksi kreditiranja klijenata Croatia osiguranja, Esad Čolaković načelno kaže da igra skrivača u kojoj političari prebacuju udjele na odvjetnička društva treba prestati.

'Žele li političari izbjeći prigovor o mogućem sukobu interesa, neće više biti moguća igra skrivača na način da se stvarne poduzetničke ovlasti prebace na prokuristu ili na odvjetnički ured, to su priče za malu djecu. Ako ne žele biti poduzetnici, trebaju naprosto prodati vlasnički udio. Političarima to ne treba, oni su javni dužnosnici, ako se žele baviti politikom moraju zaboraviti na poduzetnički interes ili u najmanju ruku trebaju izbjeći bilo kakve transakcije s javnim sektorom, odnosno s tvrtkama u kojima država ima dominantnu ulogu', komentirao je Čolaković za tportal.

Podsjetimo, jučer se oglasila Čačićeva predstavnica za odnose s javnošću Ankica Mamić, koja je poručila da budući potpredsjednik Vlade od 2000. godine nema vlasničke veze s Coningom jer je tada vlasnička prava prenio na odvjetnički ured. Iako on nema veze s Coningom, Mamić je izjavila Hini da je Croatia osiguranje dobila jamstvo od Croatija banke za sporni kredit tvrtki Čačićeve supruge, i to temeljem založnog prava na Coningovom hotelu u Trakošćanu.

Iz Croatia osiguranja (CO) tvrde da su poštivani svi zakonski propisi, nisu htjeli komentirati informacije Jutarnjeg lista prema kojima su dva dana prije izbora tvrtki Čačićeve supruge odobrili četiri milijuna kuna kredita s rokom vraćanja od šest mjeseci i s mogućnosti produljenja, iako je šefica varaždinske poslovnice CO-a kreditni rejting Coninga ocijenila sa 4C, što predstavlja junk rejting. No uprava u Zagrebu ipak im je odobrila kredit, nakon što je rejting Coninga naviše korigirao regionalni direktor CO-a Boris Vrbanić, dodijelivši im zadovoljavajući rejting 4B. Za poboljšanje rejtinga ključno je bilo jamstvo Centar banke, koja je u većinskom vlasništvu tvrtke Heruc Dragutina Biondića