SRPSKI PARTNER VUČIĆEVIĆ

'Fižulić je rekao: Nemam što izgubiti, ja sam mrtav!'

17.06.2011 u 12:45

Bionic
Reading

Dugo iščekivano, prvo značajnije srpsko ulaganje u Hrvatsku rezultiralo je skandalom, u kojemu se dvoje poslovnih partnera, nekadašnjih konkurenata, međusobno optužuje da ih je onaj drugi prevario

Magmi blokiran račun, banka plijeni udio u AD-u?

Vučićević ima dojave da je, osim Magmi International u Beogradu, račun blokiran i Magmi d.d. Tvrdi da je jedna poslovna banka već odnijela odluku o zaplijeni Magminih udjela u Adria Designu.

Na optužbe Goranka Fižulića, da mu Slobodan Vučićević duguje 6,6 milijuna eura, danas je uzvratio srpski biznismen, koji tvrdi da ne samo da mu nije dužan, nego bi vlasnik Magme zapravo trebao njemu platiti 10 milijuna eura jer neovlašteno koristi robnu marku Turbo limač kao svoju.

Vučićević ističe da je njegov NCA Investment platio dogovorenih 18 milijuna eura, čime je stekao 51 posto vlasništva u tvrtki Adria Design, koja je vlasnik branda Turbo Limač. Istim se ugovorom Magma odrekla prava na korištenje tog branda i svih aktivnosti vezanih uz igračke i dječju opremu, čega se ne pridržava, pa sada NCA traži od bračnog para Fižulić pred Arbitražnim sudom u Parizu odštetu od 10 milijuna eura, zbog povrede žiga.

Spornih 6,6 milijuna eura, za koje ga Fižulić optužuje da ih nije platio za preuzimanje tvrtki Magma Interanational i Kozmolina iz Beograda te Magma B iz Sarajeva, Vučićević kaže da nije bio ni obavezan platiti jer Magma nije ispunila ugovorene uvjete: nije svježim novcem sanirala dugovanja tih tvrtki od 2,7 milijuna eura. Umjesto toga napravila je neadekvatnu dokapitalizaciju, tako što je tvrtkama kćerima oprostila dug, dok je dug prema bankama i dobavljačima ostao nepokriven.

'Bio sam šokiran kad je Fižulić rekao da je prevaren, ušao sam iskreno u ovu priču. Ponižava me njegovo glumljenje žrtve jer tvrdi da mu nešto dugujem. Imam informaciju da je ovo samo početak nove faze na međudržavnom i političkom nivou, i ne želim biti dio toga. Rekao mi je: ovo je tek početak, dignut ćemo to na nacionalni nivo. Mene samo biznis zanima, nemam mrlju u karijeri, nacionalizam mi je stran', kazao je danas novinarima u Zagrebu Slobodan Vučićević.

Prošli je tjedan Magma blokirala račun zajedničke tvrtke Adria Design 'pod sumnjivim okolnostima'. 'Nigdje na svijetu tvrtka majka ne blokira tvrtku kćer. Netko iz Magme je s pečatom nepoznatog opunomoćenika ovjerio Magmine fakture i blokirao račun AD-a, iako te dvije tvrtke nikad nisu potpisale ugovor o pružanju usluga', tvrdi Vučićević.

Nadalje, iako je Adria Design (AD) uredno plaćala Magmi novac za podmirivanje najma u prostorima u kojima je Turbo limač podzakupac, Fižulićeva je tvrtka taj novac zadržavala za sebe, pa je došlo do otkazivanja ugovora, a na pet lokacija, među kojima i u zagrebačkom Arena centru TL-u je isključena struja zbog neplaćanja. Magma većinskom vlasniku odbija predati računovodstvo AD-a, kontrolira poštu i Vučićević nema pristup sjedištu tvrtke, a Fižulić mu odbija predati radne knjižice zaposlenih.

'Fižulić i ja samo petnaest godina bili konkurencija, znam da je znao ponekad biti nezgodan igrač, no ovo nisam očekivao ni u najkošmarnijim snovima', kaže Vučićević. Partnerstvo je, misli on, Fižulić doživio kao izlaz iz svojih problema, dok je Turbo limač zapravo preslab da izvuče Magmu iz njezinih problema. 'Rekao mi je Fižulić na nadzornom odboru: ja sam mrtav čovjek, nemam što izgubiti, ali ti imaš', prepričava Vučićević.

Iako je većinski vlasnik Adria Designa i formalno je član uprave, uz Biserku Fižulić, prvih sto dana tvrtkom je upravljao samo Goranko Fižulić. Zašto mu je Vučićević to dozvolio? 'Priznajem da je to bila pogrešna procjena, ali ušao sam s njim u partnerstvo, u stranu zemlju u kojoj je on poznavao bolje', rekao je.

Od hrvatskih institucija, carinskih i državnih inspekcija očekuje da odrade svoj posao, kako bi mogao doći u posjed prava na korištenje brandova koje je kupio.