SLOVENCI OTKRILI

Mariborska nadbiskupija vlasnica Luke Zadar

30.03.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Mariborska nadbiskupija preko svojih prekomjerno zaduženih fondova Zvon Ena i Zvon Dva preuzela je prije nekoliko godina Luku Zadar, prenosi slovenska agencija STA pisanje mariborskog lista Večer

Preko tih fondova financirano je poduzeće I. J. Storitve u vlasništvu Roze Mlakar Kukovič, koje je 2009. postalo vlasnikom Luke Zadar. Većinski vlasnici zadarskog društva su svoje udjele najprije prodali nepoznatom manjem poduzeću Manus u vlasništvu Veljka Bubića. Radilo se o poduzeću sa 20.000 kuna temeljnog kapitala.

Kasnije se pokazalo, što je otkrio tportal, da je slovensko poduzeće I. J. Storitve u vlasništvu umirovljenice Roze Mlakar Kukovič Manusu posudilo 18 milijuna eura, a kad ovaj tu pozajmicu nije vratio, upisala se kao vlasnica većinskog udjela Luke Zadar.

Novac za cijeli posao, tvrdi mariborski list Večer, stigao je iz fondova Zvon Ena i Zvon Dva Holding pri čemu je sredstva osigurala NLB, danas najveći vjerovnik dvaju društava koja su nedavno objavila da ne mogu podmirivati svoje obaveze.

Ključni čovjek u poslovima navodno je bio Bubićev poslovni partner iz Slovenije Janko Jurca koji ima dobre odnose s pomoćnikom Uprave NLB-a Alojzom Jamnikom, inače bratom ljubljanskog pomoćnog biskupa Antona Jamnika. I dok u Zvon Ena na pitanje novinara nisu odgovorili, u Zvon Dva kažu da oko kupnje dionica Luke Zadar ne smiju ništa reći jer bi time mogli naštetiti poslovnim interesima sudionika u tom poslu.