PROJEKT KOJI TRAJE

Zašto je podbacio natječaj za Brijuni Rivijeru?

23.01.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Svega jedna valjana ponuda na natječaj za lokaciju Sv. Katarina-Monumenti i produženje natječaja za ostale dvije lokacije u sklopu razvojnog projekta Brijuni Rivijera predstavlja razočarenje s obzirom da se tijekom četiri mjeseca natječaja često čulo kako ima dosta zainteresiranih investitora. Ipak, turistički stručnjaci s kojima smo razgovarali nisu pretjerano iznenađeni ishodom natječaja...

'Iako se očekivalo više ponuda, s obzirom na ukupno globalno stanje gospodarstva, u struci nisu toliko iznenađeni', komentirao je ministar turizma Veljko Ostojić za tportalrelativno slab odaziv na natječaj za davanje koncesije za izgradnju dvije luke nautičkog turizma na lokaciji Sv. Katarina-Monumenti, dodajući da se time potvrdila i opravdanost produljenja roka natječaja za druge dvije lokacije u sklopu tog projekta.

Razloge zbog malog broja ponuda vidi prvenstveno u stanju na tržištima, odnosno u nedostupnosti i skupoći kapitala na tržištu. 'Kako se u idućih nekoliko mjeseci u tom smislu očekuju ipak pomaci na bolje, ima osnova vjerovati i da će se do svibnja ove godine na natječaj javiti više investitora', smatra Ostojić.

Do tada će Hrvatska već proći i referendum o EU, donijet će se i državni proračun, nova hrvatska Vlada će donijeti dodatne mjere za poticaj investicija što će, vjeruje, također biti dobar znak potencijalnim investitorima.

Ostojić ističe kako je teško uspoređivati situaciju danas i onu iz 2007., kada se javilo 27 zainteresiranih investitora. 'Tada je kapitala bilo 'posvuda dosta', svjetska ekonomska kriza se tada još nije nazirala', kaže Ostojić dodajući da su se tada prikupljale neobvezujuće ponude jer se želio utvrditi interes i mogućnosti investitora.

Neuspjeh natječaja na sličan način komentira i Sanja Čizmar iz zagrebačke tvrtke Horwath HTL, koja ističe da su tome pridonijeli opći uvjeti u okruženju, a time povezana i nesigurnost investitora i njihovo otežano dolaženje do kredita i kapitala.

'To su većinom vanjski faktori koji su doveli do malog broja ponuda i ne ovise toliko o Hrvatskoj, jer su lokacije za koje su objavljeni natječaji prvoklasne i u širem i u mikro okruženju i zasigurno ima onih koji žele investirati', smatra Čizmar.

Koncesijski model po kojem se planira realizacija projekta ocjenjuje dobrim, kao i uvjete natječaja.

PROJEKT AKTIVAN DESET GODINA

O razvojnom projektu Brijuni Rivijera u hrvatskom se i istarskom turizmu razmišlja, manje-više aktivno radi i planira skoro deset godina, posebno od 2003. kada je osnovana tvrtka Brijuni Rivijera u kojoj država ima 67 posto udjela u ukupnom temeljnom kapitalu, a Istarska županija 33 posto udjela.

Prvi natječaji ili 'potraga' za investitorima krenula je u ljeto 2007., da bi zbog globalne krize do rujna prošle godine stagnirala, a onda se opet krenulo uz stavljanje tog projekta u skupinu najvažnijih investicijskih projekata u Hrvatskoj.

Slijedom toga osnovano je i posebno državno Povjerenstvo, na čelu s premijerom, te se objavio i međunarodni natječaj po koncesijskom odnosno modelu BOT ('build, operate, transfer' ili izgraditi, uprvaljati i prenijeti) i to za lokacije u sklopu projekta Sv. Katarina-Monumenti, Hidrobaza i Pineta.

Rok za dostavu ponuda bio je 16. siječnja, ali je uoči tog roka odlučeno da se rokovi za Hidrobazu i Pinetu produlje do svibnja ove godine.

Tako su se u tvrtki Brijuni Rivijera 16. siječnja otvarale samo ponude za Sv. Katarinu. Stiglo ih je tri, od kojih je bila valjana samo ona tvrtke Kermas Vod Četiri d.o.o. iza koje stoji poduzetnik Danko Končar.

O prihvaćanju ili odbacivanju te ponude Povjerenstvo će odlučiti do 15. ožujka ove godine.