sankcije ne rade

Zapad bjesni na Indiju jer kupuju rusku naftu, oni im odbrusili: 'Radimo vam uslugu'

06.09.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Uvoz ruske nafte u Indiju predstavlja 'win-win' situaciju za svjetsku ekonomiju, poručili su iz vodeće indijske naftne kompanije, Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)

'Uvozeći iz Rusije, Indija pomaže globalnoj ekonomiji oslobađajući zalihe nafte na Bliskom istoku za druge zemlje, posebno Europu. Dakle, može se reći da je to vrsta dobitne situacije', rekao je K.C. Ramesh, izvršni direktor ONGC-a, na godišnjoj energetskoj konferenciji APPEC koju je organizirala tvrtka S&P Global Insights u Singapuru.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, indijske rafinerije počele su kupovati rusku naftu po sniženim cijenama. Rusija je od tada postala glavni izvor nafte za Indiju, čineći otprilike 40 posto indijskog uvoza nafte.

Zapadne sile, uključujući Europsku uniju i skupinu G7, uvele su sankcije i ograničenja na izvoz nafte iz Rusije. Ramesh je istaknuo da je indijsko gospodarstvo imalo koristi od sniženih cijena nafte.

'Imali smo velike koristi od ruske nafte, dobra je za naše gospodarstvo i poticanje rasta (...) cijena koju dobivamo od Rusije je vrlo razumna', rekao je Ramesh.

Kritike iz Zapada prema indijskoj kupnji jeftine ruske nafte dobro su poznate. U svibnju je šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao EU da pooštri mjere protiv Indije zbog preprodaje rafinirane ruske nafte u Europu.

  • +6
Naftni tankeri Izvor: Profimedia / Autor: MARTIN DALTON / Alamy / Alamy / Profimedia

Indija je treći najveći svjetski uvoznik energije i više od 80 posto svoje sirove nafte nabavlja s međunarodnih tržišta. Prema podacima S&P Globala iz srpnja, Indija uglavnom crpi naftu iz Bliskog istoka i Rusije.

'Indiji je Bog dao mnogo toga, ali ne i prirodne resurse', rekao je Fereidun Fesharaki, predsjednik energetske konzultantske tvrtke Facts Global Energy na zasebnom panelu u Singapuru.