zabrana ovrhe

Produljen predstečaj Elektrocentra Petek, tvrtke povezane s aferom Janaf

06.09.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu produljio je rok za dovršenje predstečaja Elektrocentra Petek, tvrtke poduzetnika Kreše Peteka povezane s aferom Janaf te je produljio zabranu ovha protiv tog dužnika do pravomoćne odluke o predstečaju nakon glasovanja o planu restrukturiranja

Prijedlog za produljenje stečaja krajem kolovoza podnijeli su zastupnici Elektrocentra Petek ističući kako je trajanje predstečajnog postupka, s predviđenim rokom dovršetka do 11. rujna, ovisilo i o vanjskim okolnostima na koje se nije moglo utjecati. Pritom su kao glavni razlog naveli nedavni štrajk državnih službenika i namještenika u pravosudnom sustavu'' koji je ''paralizirao vođenje postupka''.

Osim toga, Elektrocentar Petek sudu je predložio produljiti i rok trajanja zabrane provedbe ovršnih postupaka i postupaka osiguranja navodeći da bi im, bez donošenja takve odluke, a nakon isteka roka, Financijska agencija (Fina) blokirala račun što bi im onemogućilo daljnje poslovanje i ispunjenje obveza.

Slijedom navedenog, a imajući u vidu da vjerovnici podupiru nastavak pregovora o planu restrukturiranja, sud je donio odluku o produljenju predstečaja, zaključuje se u rješenju sutkinje Vesna Sremac Šoštar.

Predstečaj te tvrtke bio je otvoren lani u studenome, a nakon toga je uslijedila prijava i utvrđivanje tražbina više stotina vjerovnika Elektrocentra Petek.

Prema pisanju medija, prijavljena potraživanja lani krajem prosinca iznosila su čak 37,8 milijuna eura, a krajem srpnja ove godine bile su i utvrđene tražbine vjerovnika među kojima najviše potražuju banke – primjerice PBZ 6,8 milijuna eura, Istarska kreditna banka Umag s tražbinom od 3,02 milijuna eura i Podravska banka s 1,18 milijuna eura.

Za istaknuti je i da su među vjerovnicima Elektrocentra Petek i članovi te obiteljske tvrtke – Mirjana i Miroslav Petek koji potražuju 2,76, odnosno 2,75 milijuna eura, ali i sam osnivač Krešo Petek s potraživanjem od gotovo 850.000 eura.

Tvrtka Elektrocentar Petek na čelu s Krešom Petekom spominjana je u tzv. aferi Janaf, tako prozvanoj zbog umiješanosti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića u kojoj je zbog trgovanja utjecajem, davanja mita i nezakonitog pogodovanja u dodjeli poslova Elektrocentru Petek proizašlo više optužnica.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u svibnju je potvrdilo optužnicu Ureda europskog tužitelja EPPO protiv Kreše Peteka, bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i ostalih, koje se tereti za nezakonitosti s europskim novcem.

Nekoliko dana kasnije zagrebački Županijski sud potvrdilo je i Uskokovu optužnicu protiv Kovačevića kojega se s još šestoricom suoptuženika, među kojima je i Petek, tereti za primanje i davanje mita te namještanje milijunskih poslova u toj državnoj tvrtki.