ZAVRŠNA RAČUNICA

Vrijednost Agrokora tri puta manja od duga, vjerovnike čekaju veliki otpisi!

08.06.2018 u 14:30

Bionic
Reading

Izvanredna uprava objavila je u petak konačnu procijenjenu vrijednosti tvrtki unutar koncerna Agrokora. Ona iznosi 3,47 milijardi eura, s tim da kad se oduzmu ukupne kreditne obaveze tvrtki van Hrvatske, tad će za vjerovnike ostati oko 2,5 milijardi eura. Ako znamo da je ukupan dug Agrokora 7,6 milijardi eura jasno je kako vjerovnike čekaju veliki otpisi

Procjena vrijednosti obuhvatila je ukupno 140 kompanija plus Mercator Grupu koja uključuje 15 ovisnih društava. Od toga je 77 tvrtki u postupku izvanredne uprave.

Podsjetimo, prije tri mjeseca izvanredna uprava je izašla s procijenjenom vrijednosti kompanija koncerna raspoloživom za vjerovnike koja se kretala u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura.

Prema završnoj procjeni za vjerovnike najviše vrijedni Jamnica koja je procijenjena na 495 milijuna eura, slijedi Ledo 281 milijuna eura, Belje 276,5 milijuna eura te Konzum 209,3 milijuna eura.

Za kompanije koje nisu pod izvanrednom upravom poput Mercatora i Frikoma procijenjena vrijednost nije umanjena za dugove tako da se, na primjer, od vrijednosti Mercatora koja prema objavljenoj tablici iznosi 876,6 milijuna eura moraju se oduzeti krediti koji iznose oko 800 milijuna eura.

Iz Agrokora su objasnili kako ukupno kreditne obaveze svih tvrtki izvan Hrvatske koje nisu pod izvanrednom upravom iznose oko milijardu eura. Kad se to oduzme od procjenjene vrijednosti koncerna, 3,47 milijardi eura, dođe se do 2,5 milijardi eura koja će ostati za raspodjelu među vjerovnicima.

Prema planu raspodjele punu naplatu duga mogu očekivati osigurani vjerovnici koji posjeduju zaloge na imovini u vrijednosti od 530 milijuna eura te financijeri roll-up kredita u vrijednosti od 1,06 milijardi eura.

  • +2
Agrokorova prezentacija završnih procjena vrijednosti poslovanja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

S obzirom na to da se za ove dvije skupine treba rezervirati 1,5 milijardi eura, za ostale vjerovnike ostat će oko milijardu eura. Kako njihova potraživanja iznose ukupno oko šest milijardi eura jasno je kako će mnogi morati pristati na velike otpise.

Među kategorijama neosiguranih vjerovnika (banke, dobavljači, korisnici mjenica) u nešto povoljnijem položaju su dobavljači kojima je značajan dio starog i graničnog duga već plaćen iz roll-up kredita, stoga mogu očekivati niži stupanj otpisa.

Treba naglasiti da pristajanjem na otpis Agrokorovi dobavljači i financijeri ne gube nepovratno svoj novac jer u zamjenu za dio svojih potraživanja dobivaju dionice Agrokorovih kompanija koje su im ostale dužne.

  • +9
Fabris Peruško i Irena Weber Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U završnim pregovorima o nagodbi za svaku pojedinu Agrokorovu kompaniju odredit će se koliki dio neotpisanog duga će biti priznat, a koliki zamijenjen za dionice.

U konačnici, za većinu vjerovnika stupanj naplate ovisit će o poslovnom uspjehu novog Agrokora, odnosno kompanija čije dionice će posjedovati. Pod uvjetom da razduženi Agrokor nastavi uspješno poslovati, oni će kao dioničari imati priliku naplatiti značajan dio duga kroz buduće dividende ili prodaju dionica.