SVIMA POMALO

[DOKUMENT] Evo što sve sadrži jesenski Vladin paket potpora građanima i poduzetnicima težak 21 milijardu kuna

08.09.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković predstavio je na sjednici Vlade paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna, a on bi građanima i gospodarstvu trebao pomoći da lakše prevladaju rast troškova života s naglaskom na ograničenje cijena energenata

Vladin paket sadrži ograničenje cijena energenata i pojedinih prehrambenih proizvoda, povećanje socijalnih naknada, ali i ciljane poticaje za poljoprivrednike, zaposlene i gospodarstvo.

Najveći udjel u mjerama pomoći, vrijedan gotovo šest milijardi kuna, ima ograničenje rasta cijena električne energije za sve kategorije potrošača.

Cijena struje ograničena za sve potrošače

Za kućanstva je cijena za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka fiksirana na 59 eura po megavatsatu za polugodišnju potrošnju do 2500 kWh. Ako potroše više od navedenog limita, razliku će plaćati po cijeni od 88 eura za megavatsat.

Niske cijene struje koje plaćaju kućanstva osigurane su i za javni i profitni sektor. U ovu kategoriju ulaze svi subjekti koji se ne tretiraju kao poslovni, a to su: škole, vrtići, fakulteti, knjižnice, udruge, općine, vjerske zajednice, komunalna poduzeća i ostali neprofitni akteri. Njima je zagarantirana cijena od 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0,52 kune po kilovatsatu, a iznad iznad te potrošnje 1,76 eura.

Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji troše više od 2,5 gogavata, a plaćat će 250 eura po megavarsatu u idućih šest mjeseci.

Plin: Za kućanstva cijena zamrznuta, za poduzetnike se čekaju europske mjere

Što se tiče cijena plina, Plenković je podsjetio da su one za kućanstva ograničene do 1. travnja 2023., stoga se neće mijenjati. Za poduzetnike će Vlada nastojati obuzdati cijene na razini Europske unije. 'Upravo ovog tjedna ćemo se na sastancima EU-a zalagati za cjelovito europsko rješenje. Nije realno da bilo koja vlada bez enormnih troškova nađe samostalno rješenje', kazao je Plenković.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Zamrznute cijene za devet namirnica

Drugi dio paketa odnosi se na ograničenje cijena prehrambenih namirnica. Vlada je odlučila zamrznuti cijene devet osnovnih namirnica, uključujući ulje, mlijeko, brašno, šećer i određene mesne proizvode.

Prema vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), uz najveću maržu od pet posto.

Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0,83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

Također, Vlada ograničava cijene toplinske energije za kućanstva koja se griju preko toplana. Za sve toplinske sustave u ogrjevnoj sezoni 2022./2023. cijena grijanja se neće mijenjati.

Za kućanstva koja se griju na drva osigurana je od Hrvatskih šuma dodatna količina ogrjevnog drva po povoljnim cijenama.

Jesenski paket mjera za zaštitu građana i poduzeća by Tportal.hr on Scribd

Energetski dodatak za umirovljenike

Kao i u proljeće, za umirovljenike je osiguran i za jesen energetski dodatak u vidu jednokratne naknade u iznosu od 400 do 1200 kuna, ovisno o visini mirovine. Prema Vladinoj procjeni, dobit će ga 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4360 kuna.

Umirovljenicima koji primaju minimalnu mirovinu osigurana je povišica od tri posto od 1. siječnja 2023.

Povećana je i socijalna naknada (vaučer) za ugrožene kupce energenata i udomitelje s 400 na 500 kuna mjesečno. Korisnicima zajamčene minimalne naknade osigurat će se trošak stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.

Novčana pomoć za nezaposlene

Za učenike i studente povećan je neoporezivi iznos primitka s 15 tisuća na 24 tisuće kuna, a mjera uključuje primitke ostvarene u 2022. godini.

Također, studentima su povećane stipendije (s 1200 na 1506,90 kuna), odobreno je 2000 dodatnih stipendija, a pojačana je i potpora studentskim centrima kako bi im ostala nepromijenjena cijena obroka.

Nezaposlene osobe će u listopadu, studenom i prosincu dobiti jednokatnu naknadu u visini od 250 kuna.

Za program zapošljavanja žena koje se brinu o starijim osobama, naročito u ruralnim sredinama, osigurano je dodatnih 245 milijuna kuna, što će biti dovoljno za zapošljavanje još 5000 žena.

Posebna naknada za korisnike dječjeg doplatka

U listopadu će biti isplaćena posebna naknada za korisnike dječjeg doplatka. Obitelji s jednim djetetom dobit će 300 kuna, oni s dvoje 500, a s petero i više 1100 kuna.

Dodatno su povećani neoporezivi primici koje poslodavci mogu isplaćivati zaposlenicima. Tako se neoporezive prigodne nagrade s 3.000 povećavaju na 5.000,00 kn godišnje, a novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika s 5.000,00 na 7.500,00 kn.

Dar djetetu do 15. godina starosti povećava se sa 600 kn na tisuću kn godišnje, kao i dar u naravi.

Neoporezive novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika povećavaju se s 5.000 na 6.000 kn godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s 2,00 kuna po kilometru na 3 kune.

Neoporezive otpremnine prilikom odlaska u mirovinu povećavaju se 8.000 na 10.000 kn.

Zbog povećanih troškova i nepovoljnih uvjeta poslovanja dodatne subvencije osigurane su i za ribare, poljoprivrednike i prijevoznike.