POS PLUS U PROBLEMIMA

Vlada nudi povoljne stanove, ali nema interesa

Bionic
Reading

U okviru Vladine akcije poticanja prodaje dvadesetak tisuća novoizgrađenih praznih stanova što je krenula krajem svibnja pod nazivom POS Plus, dosada je od države zatraženo sufinanciranje za kupnju svega 38 stanova, piše Slobodna Dalmacija

Od toga je, kako doznaje Slobodna Dalmacija u državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) preko koje ide sufinanciranje kupnje stana u POS Plusu, odobreno pet zahtjeva u ukupnom iznosu državnog poticaja od 79,5 tisuća eura.

'Od 38 zahtjeva za zajam javnih sredstava, u ukupnom iznosu od 563 tisuća eura, pet je odobreno, jedan je odbijen, a za 32 je zatražena dopuna dokumentacije', poručeno nam je iz kabineta Slavka Čukelja, direktora APN-a.

Građani koji žele kupnju stana kroz taj program APN-u se obraćaju tek kada pronađu željenu nekretninu i uđu u postupak odobrenja kredita kod neke od poslovnih banaka koja ima ugovor s APN-om, a to su sve važnije domaće banke.

Mnogi sudionici na tržištu stanova procjenjuju da je jedna od prepreka za veći zamah POS Plusa učešće kupca u visini 15 posto cijene stana ili više od toga. U svakom slučaju i država je očekivala veći pritisak kupaca stanova na ovaj program, osiguravši najmanje 50 milijuna kuna potpore u proračunu APN-a s mogućnošću da se izdvoji još 220 milijuna ako bude potrebe, piše Slobodna Dalmacija.

Cijeli članak pročitajte OVDJE