DJELOMIČNA NAPLATA

Vjerovnici Credo banke ostaju kratkih rukava

23.05.2012 u 12:59

Bionic
Reading

Vrijednost imovine Credo banke procijenjuje se na oko 991 milijuna kuna, a prijavljene tražbine iznose milijardu i 280 milijuna kuna, od čega su potraživanja DAB-a 470 milijuna kuna, rečeno je danas u Rijeci, na dvanaestoj sjednici Pool-a vjerovnika Credo banke d.d. u stečaju, na kojoj je prisustvovala i stečajna upraviteljica Ankica Čenić

Slijedom iznesenih podataka, vidljivo je da tražbine vjerovnika neće moći biti namirene u cijelosti.

'Naša očekivanja su da idemo u pravcu izrade stečajnog plana nakon što se za to budu ispunili formalni uvjeti, a to je da se održi do kraja ispitno ročište koje je započelo pri Trgovačkom sudu u Splitu pa, po prigovoru dijela vjerovnika, prekinuto', rekao je Aleksandar Živadinov, član Pool-a i odbora vjerovnika.

Vjerovnici su se, naime, žalili na rang listu isplate pa bi tako djelatnici banke, njih 128, prvi trebali dobiti plaće i to već sredinom lipnja, ukoliko stečajni plan bude prihvaćen.

'Postoji sedam isplatnih redova, a općine su razvrstane u peti. Dosad su na ročištu bile ispitane samo tražbine radnika, kao i tražbina HNB-a, koja je na drugom isplatnom redu', izjavila je Ankica Čenić

Ostali vjerovnici, među kojima su liburnijske općine Matulji s 32 milijuna kuna Lovran sa sedam i pol milijuna kuna te Mošćenička Draga s dva milijuna kuna, morat će, prema njezinim riječima, pričekati stečajni postupak, a u kojem će banku vjerojatno preuzeti neka druga financijska institucija i najvjerojatnije neće dobiti cijeli iznos potraživanja.

Načelnici općina Lovran i Mošćeničke Drage Emil Gržin i Ratko Salamon tek su nam kratko rekli da nisu očekivali gubitak te da se zasad, u isčekivanju neizvjesnog kraja stečajnog postupka, snalaze bez blokiranog proračunskog novca.

Mario Čiković, načelnik Općine Matulji, kojoj je u Credo banci ostalo blokirano čak gotovo 32 milijuna kuna, što je polovica godišnjeg proračuna te općine, kaže da pokušavaju naći neke druge izvore financiranja te da pripremaju projekte, europska sredstava koja će stići slijedeće godine i kapitalne stvari.

'Nije nam drago, ali, kako sada stvari stoje, izleda da ćemo ostati bez određenog postotka. Među ukupnim potraživanjima vjerovnika nedoste oko 25 posto. Vidjet ćemo da li će se pokrenuti neki krivični postupci i tražiti od vlasnika banke nekakve naplate da se eventualno iz njihove imovine pokrije taj gubitak, ali prerano je o tome govoriti', rekao nam je Čiković.

Dodao je da i od Županije i od države očekuje pomoć da premoste ovaj period. Za opremanje novoizgrađenog zdravstvenog centra u Matuljima, načelnik očekuje milijun kuna od Županije, kako bi ga se moglo staviti u funkciju, o čemu, kaže, pregovara sa županom Vidojem Vujićem.