rekordne brojke

U SAD-u izvoz nikad veći, naglo pao vanjskotrgovinski deficit zbog skoka izvoza plina i soje

08.06.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a naglo je pao u travnju zahvaljujući skoku izvoza plina i soje i smanjenom uvozu potrošačkih dobara, pokazali su podaci ministarstva trgovine

Vrijednost američkog izvoza porasla je u travnju 3,5 posto, na 252,6 milijardi dolara, dosegnuvši najvišu razinu otkada je ministarstvo počelo objavljivati podatke. Najviše je porastao izvoz industrijskih sirovina i materijala, potaknut skokom isporuka prirodnog plina, plemenitih metala i naftnih proizvoda, dosegnuvši također rekordnu razinu.

Izvoz plina porastao je za 900 milijuna dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak. SAD je u travnju bilježio i rekordan izvoz hrane, uz skok vrijednosti pošiljki soje za čak 2,1 milijardu dolara u odnosu na ožujak. Uvoz robe i usluga pao je istodobno u travnju za 3,4 posto, na 339,7 milijardi dolara. Uvoz potrošačkih dobara pao je za 6,3 milijarde dolara, odražavajući smanjenu potražnju za odjećom i kućanskim potrepštinama, igračkama, igricama i sportskom opremom. Smanjen je i uvoz farmaceutskih pripravaka i industrijskih sirovina.

Smanjen je i uvoz kapitalnih dobara, za 2,6 milijardi dolara, a iznimka su bila motorna vozila, dijelovi i motori, s rekordnom vrijednošću uvoza od rekordnih 33,7 milijardi dolara. Rekordnu vrijednost dosegnuo je i uvoz hrane. SAD je u travnju bilježio i rekordnu vrijednost uvezenih usluga, posebno u sektoru putovanja, od 55,9 milijardi dolara. Time je deficit u trgovinskoj bilanci SAD-a u travnju pao čak 19,1 posto u odnosu na ožujak, najsnažnije od kraja 2012., na 87,1 milijardu dolara.