NEGATIVAN TREND

Kineski izvoz oštro pao u lipnju, smanjio se i uvoz

13.07.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Kineski izvoz pao je u lipnju najsnažnije od početka pandemije covida 19, pokazali su u četvrtak podaci carinske uprave, odražavajući slabu inozemnu potražnju u uvjetima podignutih troškova zaduživanja i geopolitičkih napetosti.

Izvoz je u lipnju smanjen za 12,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 7,5-postotnog pada u svibnju.

Uvoz se pak smanjio za 6,8 posto. U svibnju pao je za 4,5 posto.

Glasnogovornik carinske uprave Lv Daliang pripisao je oštar pad izvoza „slabom oporavku svjetskog gospodarstva, usporavanju globalne trgovine i ulaganja, te sve izraženijem unilateralizmu, protekcionizmu i geopolitici”.

U prvoj polovini godine najviše je u skupini glavnih trgovinskih partnera pao kineski izvoz u SAD, zbog napetosti oko tehnologije poluvodiča i geopolitičkih napetosti. Izvoz u Rusiji naglo je pak porastao, ali s niske razine u istom lanjskom razdoblju.

Kineski uvoz poluvodiča potonuo je pak u lipnju je za 13,6 posto, nešto blaže nego u svibnju, zakočen američkim sankcijama, ali i prigušenom potražnjom kineskih proizvođača tehnoloških proizvoda.

Potražnja za sirovinama također je pokazala znakove slabosti, s padom uvoza bakra za 16,4 posto.

Izvoz čini otprilike petinu kineskog gospodarstva, a problematični sektor nekretnina otprilike trećinu, što umanjuje izglede za brzi oporavak azijskog diva nakon ukidanja pandemijskih ograničennja na kraju 2022. godine, napominje Reuters.

Vlada je za ovu godinu zacrtala stopu rasta BDP-a od oko pet posto.