ekonomisti objasnili

U Hrvatskoj je u špici sezone porasla nezaposlenost. Zašto?

16.08.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u srpnju je zabilježen pad registriranih nezaposlenih osoba u odnosu na isto razdoblje prošle godine i solidan rast broj nezaposlenih u odnosu na lipanj

Pad na godišnjoj razini, započet u travnju 2021., nastavlja se i dvadeset osmi mjesec zaredom. U odnosu na srpanj 2022. broj registriranih nezaposlenih osoba smanjio se za 5797 osoba ili 5,3 posto.

Na mjesečnoj razini zabilježen je drugi zaredom rast registriranih nezaposlenih, a u odnosu na lipanj povećanje je iznosilo 5,1 posto ili 5065 osoba. U skladu s navedenim, broj registriranih nezaposlenih porastao je na 103.774 osoba, što je i dalje među rekordno niskim zabilježenim razinama unatoč solidnom mjesečnom rastu, pišu analitičari Raiffeisen banke.

'U skladu s navedenim, očekujemo da će i registrirana stopa nezaposlenosti blago porasti, s 5,6 posto u lipnju na 5,8 posto u srpnju. U odnosu na srpanj 2021. broj nezaposlenih pri HZZ-u manji je za 22.232 osobe ili 17,6 posto, dok je i u odnosu na isto razdoblje 2019. broj nezaposlenih pri HZZ-u manji za 10.615 ili 9,3 posto', dodaje se.

Najviše nezaposlenih osoba u srpnju zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (16.736 ili 16,1 posto od ukupnog broja registriranih nezaposlenih), a slijedi Osječko-baranjska županija (13.380 ili 12,9 posto) i Grad Zagreb (12.819 ili 12,4 posto).

Na godišnjoj razini evidentirana nezaposlenost smanjena je u šesnaest županija, a najveći pad broja nezaposlenih zabilježen je ponovno u Ličko-senjskoj (za 16,5 posto). U ukupnome broju registriranih nezaposlenih u srpnju, 16.046 osoba ili 15,5 posto bilo je bez radnoga iskustva.

  • +15
Turisti uživaju na plaži Slatina u Opatiji Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

S druge strane, 87.728 osoba (84,5 posto) imalo je prethodno radno iskustvo, a najveći broj radio je u prerađivačkoj industriji (14,5 posto), trgovini na veliko i malo (13,0 posto), obrazovanju (10,2 posto), pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (9,4 posto) te javnoj upravi i obrani (9,0 posto).

Unutar prerađivačke industrije najveći broj nezaposlenih zabilježen je u proizvodnji prehrambenih proizvoda, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, preradi drva i proizvodnji proizvoda od drva i pluta te proizvodnji odjeće. Na kraju lipnja slobodnih radnih mjesta bilo je 18.600 tisuća, što je za 6,8 posto manje na mjesečnoj razini. Od toga se 4,4 posto odnosilo na sezonske poslove.

Prema podacima HZZ-a broj zaprimljenih zahtjeva za boravak i rad stranih radnika u prvih sedam mjeseci 2023. iznosio je gotovo 120.000. Zaprimljeni zahtjevi odnosili su se na 435 zanimanja, a najtraženija za koja je izdano pozitivno mišljenje bila su iz građevinskih i uslužnih djelatnosti.

Pozitivno mišljenje dobilo je 100.754 zahtjeva. Najviše zaprimljenih zahtjeva pristiglo je iz Grada Zagreba, a slijedi Istarska i Splitsko-dalmatinska županija.

'Zadržavanje broja registriranih nezaposlenosti na rekordno niskim razinama rezultat je otpornosti tržišta rada zbog nedostatka radnika u pojedinim djelatnostima uz još uvijek solidnu potražnju za radom. Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini odražava, između ostalog, ranije započeto sezonsko zapošljavanje zbog kojeg je učinak sezonalnosti tijekom lipnja i srpnja bio skromniji. Navedeno se zrcali i u skromnijem broju izlazaka iz evidencije u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Iako u nastavku godine očekujemo pozitivne trendove na tržištu rada (zadržavanje rekordno niske stope nezaposlenosti te skroman, ali kontinuiran rast zaposlenosti), kretanja na tržištu rada ovisit će djelomično i o intenzitetu prisutnog usporavanja gospodarskih aktivnosti u europodručju i ostalim tržištima', pišu analitičari RBA.