NJIHOV MODEL PROUČAVAJU STRANCI

Tvrtku štrajkom spasili od propasti, a danas rade za Mercedes

02.03.2015 u 11:20

Bionic
Reading

Poslovanje ide odlično s obzirom na to da nam prihod od 2011. godišnje raste oko 15 posto i sada smo došli na 4,5 milijuna eura, a usporedno povećavamo i broj zaposlenika, imamo ih 247, od čega je u posljednje dvije godine zaposleno 80, među kojima je i petnaestak inženjera, kaže Dragutin Varga, predsjednik upravnog odbora ITAS Prvomajske

Ništa od toga ne bi bilo, kako dodaje, bez iznimne volje zaposlenika da očuvaju poduzeće i svoja radna mjesta u vremenima burne privatizacije. To je bilo najočitije 2005., kada su štrajkali glađu zbog neisplaćenih plaća i putnih troškova, a tražili su i ponovno uključivanje električne energije tvrtki te da Vlada otkupi većinski paket dionica od vlasnika koji su je vodili u propast. Međutim, država nije ušla u vlasničku strukturu, već zaposlenici, i po tome je ivanečka tvornica alatnih strojeva posebna ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

'Nakon niza sporova postigli smo s bivšim vlasnicima izvansudsku nagodbu, na temelju koje smo dobili halu i strojeve, ali smo odustali od devastiranog odmarališta u Metajni i poslovnog prostora u Ivancu. Tako danas imamo gdje i na čemu raditi. ITAS je u Hrvatskoj rijedak primjer malog dioničarstva i jedini primjer uspješnoga zaposleničkog dioničarstva u tvrtki koja je bila pred propašću', naglašava Varga.

Budući da su radnici vlasnici poduzeća, oni posredstvom svojih tijela biraju i smjenjuju direktora. ITAS Prvomajsku danas vodi Božo Dragoslavić, koji je radio u ITAS-u kao tehnički direktor do 2004. godine.
'Prije dvije godine uspjeli smo ga nagovoriti da se vrati, nakon što smo započeli postupak razrješenja njegova prethodnika. Velika je čast raditi sa sadašnjim direktorom koji uspješno vodi poduzeće. Plaće su redovne i solidne za naše prilike i okruženje, i to zahvaljujući tome što izvozimo 90 posto naših proizvoda. Riječ je o alatnim strojevima, CNC glodalicama i sličnom. Proizvodimo ih za Audi, Mercedes, BMW i druge tvrtke, i to ne samo europske nego i svjetske. Na ruskom tržištu je potražnja toliko velika da prodamo sve što možemo napraviti, a jedna od posljednjih isporuka išla je za Meksiko, gdje je Audi otvorio pogon', otkriva Varga.


Da bi bili konkurentni, dobit u ITAS Prvomajskoj ne isplaćuju, već zaradu ulažu. Tako su ove godine kupili dva posebno vrijedna stroja. Za praćenje poslovanja zaposlenici, odnosno dioničari koriste usluge vlastite financijske službe, ali i revizora, koji su angažirani čak iz Splita kako bi revizorski izvještaji bili što objektivniji.

Naše poslovanje i model upravljanja, odnosno vlasništva, predmet je interesa studenta i znanstvenika. Tako je nedavno na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranjen rad. Korporativno upravljanje i zaposleničko dioničarstvo u Hrvatskoj, koje uglavnom govori o našem poduzeću, kako stojimo i kako smo sve ovo stvorili, a austrijska politologinja Angela Wieser koja nas je posjetila priprema i doktorat. Naime, bavi se i samoupravljanjem, a zanimalo ju je i što danas postoji u Hrvatskoj. Čak je iz Čilea jedan znanstvenik došao k nama po određene podatke', govori nam Varga.

Osim odlučnosti zaposlenika, kako dodaje, presudna je bila pomoć pojedinih dužnosnika, među kojima izdvaja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji je ITAS-u pomogao tako što je tvrtki posredstvom HBOR-a odobreno 1,5 milijun eura kredita iako tvrtka u tom trenutku nije imala imovinu.

'Teško se nailazilo na razumijevanje, kako nekada tako i danas. Recimo, izvansudskom nagodbom vratili smo imovinu koja je izvučena iz poduzeća, a sada bismo morali platiti porez jer nam se to računa kao izvanredni prihod', veli Varga koji je i o tome prošli tjedan razgovarao s Mirelom Holy, saborskom zastupnicom i predsjednicom ORaH-a, tijekom njezina boravka u Ivancu.

Holy u akciji; ITAS kao uzor za Imunološki zavod?

'Mi ćemo uskoro predstavljati politiku ekonomske demokracije, a s obzirom na to da je ITAS jedini pozitivan primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj nastalog na temelju posrnule tvrtke, naravno da smo se željeli upoznati s detaljima na terenu, odnosno da vidimo kako je do toga došlo, kako se poduzeće razvilo i koji su problemi', rekla nam je Mirela Holy koja je sa suradnicima obišla ivanečku tvornicu alatnih strojeva. ORaH, kako je najavila, priprema sektorsku politiku ekonomske demokracije u kojoj će biti uključeno radničko dioničarstvo i zadrugarstvo, odnosno kooperacija. 'To je trend u Europi, vruća tema u EU-u, jer su shvatili da na globalnom tržištu nema puno uspjeha ako se mala i srednja poduzeća ne povežu i zajedno nastupe prema multinacionalnim kompanijama koje sve grabe', kaže Holy te dodaje da u hrvatskoj zaposleničko (su)odlučivanje ima, nažalost, negativnu simboliku jer je povezano samo s komunističkom, tj. socijalističkom praksom. Predsjednica ORaH-a i suradnici iz Ivanca otišli su s pozitivnim dojmovima iako su čuli i stvari koje su ih iznenadile. 'Saznali smo i da smo zemlja nelogičnosti i apsurda. Kao saborska zastupnica pokušat ću utjecati na Vladu', najavila je Holy, koja u ITAS-u vidi velik potencijal, a možda i primjer za rješavanje posrnuloga Imunološkog zavoda.