UDRUGA FRANAK

Tuže Zagrebačku banku i traže povrat preplaćenog iznosa kamata

04.07.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Završene su prijave Udruzi Franak za sudjelovanje u skupnoj tužbi po euro kreditu. Između nekoliko stotina dužnika po euro kreditima koji su se javili izabrane su osobe koje ispunjavaju potrebne uvjete za sudjelovanje u suparničarskoj tužbi.

Kako poručuju iz Udruge Franak, u petak, 1. srpnja 2016. postignut je sporazum Udruge Franak, odvjetnice Nicole Kwiatkowski te dvaju tužitelja suparničara, Miroslava Poje i Ivana Matasa, o pokretanju suparničarske tužbe protiv Zagrebačke banke d.d. zbog nezakonitih povećanja kamatnih stopa te zbog nezakonita određivanja fiksnoga dijela kamatne stope. Tužbom će se utvrditi ništetnost odredaba o načinu promjene kamatnih stopa, ništetnost općih uvjeta Zagrebačke banke na temelju kojih je utvrđen fiksni dio kamatne stope te će se zahtijevati vraćanje svih preplaćenih iznosa kamata na temelju nezakonito naplaćenih povećanih kamata.

Također, napominju kako je na današnji dan, 4. srpnja 2013., donesena nepravomoćna presuda suca Radovana Dobronića, koju Visoki trgovački sud i kasnije Vrhovni sud RH nisu u potpunosti potvrdili.

'Smatramo to sramotom za suce koji su odluku donijeli, oprali su pilatski ruke i odlučili se ne ocjenjivati poštenost valutne klauzule CHF. Taj proces nije završio, čekaju se odluka Ustavnoga suda po ustavnoj tužbi Udruge Franak i odluka Europske komisije po prijavi Udruge Franak, a po potrebi će se proces nastaviti i na EU sudu u Luxembourgu', napominju u Udruzi Franak.