ZBRKA OKO ZEMLJIŠTA

Turci naplatili 5 mil. eura jamstva i napustili Dinu Petrokemiju

18.02.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Tročlana Uprava Dine Petrokemije koju je imenovao turski investitor Caliskan podnijela je ostavke, čime je potvrđeno odustajanje Turaka od proizvodnje u Omišlju. Ostavke predsjednika Uprave Murata Turela te članova Fatiha Caliskana i Ismaila Sahina bit će prihvaćene na sjednici NO-a Dine u srijedu

Turci su naplatili pet milijuna eura državnog jamstva za udio u DIOKI-jevoj tvrtki Adriaoil SpA i otkup DIOKI-jeva potraživanja prema tom društvu. Iz Vlade najavljuju da će taj iznos pokušati vratiti sudskim sporom. U pogonima Dine i dalje je 900 tona kemikalija, javlja HRT

Predrag Mihaljević iz Sindikata radnika Dine smatra da je turski investitor bio ozbiljan i da je jamstvo trebalo produljiti. Također je dodao kako sindikat smatra da je osam zaostalih plaća i ostalih davanja radnicima dužno isplatiti Ministarstvo financija zbog krive procjene.

Dina Petrokemija trenutačno je u postupku predstečajne nagodbe, no odustajanjem Turaka od pokretanja proizvodnje i sudjelovanja u vlasničkom restrukturiranju tvrtke, ako Uprava u kratkom roku ne nađe strateškog partnera, teško je očekivati drukčiji ishod od pokretanja stečaja.

Iako Turci službeno nisu obrazložili svoju odluku da se povuku iz Dine, pretpostavlja se kako su odustali nakon što je postalo jasno da HEP i Plinacro za Dinino zemljište namijenjeno gradnji LNG terminala nisu spremni platiti onoliko koliko su Turci očekivali.

HRT javlja da se nisu uspjeli dogovoriti oko cijene zemljišta, jer za državne prodavače i Turke ono je vrijedilo 46 milijuna eura dok su državni kupci (HEP i Plinacro) procijenili teren na upola manje.