posao vrijedan 812 milijuna dolara

Trumpov kabinet sklopio ugovor s domaćom farmaceutskom tvrtkom kako bi se lijek za Covid 19 proizvodio u SAD-u

19.05.2020 u 17:40

Bionic
Reading

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa sklopio je s domaćom farmaceutskom tvrtkom Phlow ugovor vrijedan do 812 milijuna dolara kako bi osigurao domaću proizvodnju lijekova za Covid 19 i smanjio ovisnost o uvozu

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi objavilo je da je s kompanijom Phlow, osnovanom u siječnju ove godine, ugovorilo proizvodnju lijekova za Covid 19 i drugih važnih lijekova i farmaceutskih sastojaka kroz razdoblje od četiri godine.

Ugovor se može produljiti na 10 godina a njegova vrijednost na 812 milijuna dolara.

Phlow navodi da će zahvaljujući ugovoru moći proizvesti lijekove za potrebe državnih strateških zaliha. Napominju da su počeli proizvoditi farmaceutske sastojke i gotove doze za više od deset osnovnih lijekova za liječenje hospitaliziranih pacijenata oboljelih od Covida-19.

Dodaju da su odmah isporučili više od 1,6 milijuna doza pet osnovnih generičkih lijekova za liječenje pacijenata s Covidom-19 u državne strateške rezerve.

U SAD-u vlada nestašica mnogih od tih lijekova a prethodno ih se uvozilo iz drugih zemalja, stoji u priopćenju tvrtke.

Američki proizvođači lijekova nabavljaju veliku većinu aktivnih farmaceutskih sastojaka u Indiji i Kini gdje je smještena i većina Phlowove proizvodnje.

Kompanija je sada s američkom vladom dogovorila da će proizvode obuhvaćene ugovorom proizvoditi u SAD-u. Za potrebe proizvodnje udružili su snage s drugim tvrtkama, uključujući Civica Rx, Ampac Fine Chemicals i Institutom Medicines for All.

Ugovorna odredba sastavni je dio nastojanja Washingtona da vrati farmaceutsku proizvodnju kući. 

"Predugo smo se u nabavi najvažnijih lijekov i aktivnih farmaceutskih sastojaka oslanjali na inozemnu proizvodnju i lance nabave, dovodeći u ozbiljnu opasnost zdravlje, sigurnost i nacionalnu sigurnost Amerike", ustvrdio je u priopćenju direktor Bijele kuće za trgovinu i industriju Peter Navarro.

Broj registriranih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u premašio je u ponedjeljak 1,5 milijuna, a ukupno je od bolesti umrlo 90 tisuća ljudi, pokazuju Reutersovi podaci.