stavlja šume pod kontrolu

Tolušić od subote zabranjuje izvoz hrastovih trupaca

05.06.2017 u 16:30

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ocijenio je u ponedjeljak da je drvna industrija jedna od perjanica hrvatskog gospodarstva, ali da Hrvatska nije poznata po proizvodnji namještaja nego prije svega kao zemlja kvalitetne i jeftine sirovine te da udjel proizvodnje namještaja treba povećati

Resorno ministarstvo i Hrvatske šume na tome će ustrajati, rekao je Tolušić na otvaranju 14. Drvno-tehnološke konferencije.

U zadnjih pet godina drvna industrija je po njegovim riječima bila zanemarena. Izvijestio je da su u pripremi novi zakoni o šumama i prometu drvnom masom, odnosno cjelovito uređenje sektora.

Ustvrdio je da će se zakonom o prometu drva i proizvodima od drva urediti raspodjela drvne mase te spriječiti šverc drvnom masom, trupcima i ostalim.

Naglasio je da je od subote na snazi zabrana izvoza hrastovih trupaca i drva od hrasta u sljedeće dvije godine.

Govoreći o problemu potkornjaka u Gorskom kotaru, rekao je da se taj problem rješava te da se oboljela stabla režu i saniraju.

Tolušić je kazao da svi hvale hrvatsko drvo, ali da bi bilo bolje da se priča o tvtkama koje proizvode finalne proizvode. U vezi s raspodjelom drvne mase naveo je da je natječaj proveden, da je bilo puno i zadovoljnih i nezadovoljnih i da se sve nastoji posložiti kako treba.

U drvnoj industriji godišnji je prihod 13 milijarda kuna, a izvozi se u vrijednosti 9,3 milijarde kuna, od toga 68 posto prerađenog drva, piljene građe i ostalog, a 32 posto namještaja, rekao je i naglasio da je u natječaju bilo obrnuto.

‘U natječaju za dodjelu drvne mase svi su finalisti, 68 posto je finalista, a 32 posto onih koji se bave predom drveta. Tu ima svega. Zbog kubika više imamo lažnih deklariranja, faktura i drugoga’, kazao je Tolušič i poručio zamolio drvoprerađivače da ‘ne gledaju u tuđi tanjur, tko je koliko dobio, da pogledaju u svoj’.

Najavio je da će se do kraja godine izraditi posve nov način raspodjele drvne mase.  Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić rekao je da Hrvatske šume kroz na godinu realiziraju u proizvodnji 5,1 milijuna kubika, od toga 2,3 milijuna kubika trupaca, a zahtjevi su daleko veći te da se želi da drvoprerađivači dodaju što veću vrijednost svome proizvodu. 

Komentirajući posljedice najezde potkornjaka u Gorskom kotaru, rekao je da se situacija popravlja i da će Hrvatske šume intervenirati i uklanjati bolesnu drvnu masu i u privatnim šumama.