skupi 'last minute'

Thomas Cook dodatno snizio procjenu godišnjih rezultata

27.11.2018 u 13:43

Bionic
Reading

Britanska turistička grupa Thomas Cook dodatno je u utorak snizila procjenu godišnje dobiti zbog popusta kojima su nastojali potaknuti potražnju za 'last minute' aranžmanima, zakočenu valom vrućina posebno u matičnoj Britaniji

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu dobit prije poreza i kamata iznosila je 250 milijuna funti i manja je za 19 posto u odnosu na poslovnu godinu 2016/2017.

Time su snizili njezin iznos za 30 milijuna funti u odnosu na rujansku procjenu, koja je pak bila za 43 milijuna funti niža od one iz srpnja.

Godišnji su prihodi na razini grupe porasli šest posto, na 9,6 milijardi funti.

Dobit odjela za organizaciju putovanja smanjena je za 88 milijuna funti u odnosu na prošlu godinu zbog popusta u segmentu 'last minute' rezervacija, pri čemu u grupi izdvajaju "razočaravajući" rezultat na matičnom britanskom tržištu.

Poslovna je godina bila razočaravajuća, konstatirao je izvršni direktor Peter Fankhauser.

"Rezultat u Velikoj Britaniji posebno je teško pogodila jako visoka razina promotivnih aktivnosti koje su se nadovezale na ionako snažnu konkurenciju za odmor u Španjolskoj", dodao je Fankhauser.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Kao dodatni razlog manje dobiti u Thomas Cooku ističu i jednokratne troškove, uključujući poremećaje u letovima.

Unatoč tim teškoćama odjel za zračni prijevoz povećao je dobit za 35 milijuna funti, zabilježivši i povećanje rezervacija za 11 posto u odnosu na prošlu godinu.

Val vrućina i blage zimske temperature utječu i na rezervacije za zimski odmor koje su manje za tri posto u odnosu na prošlu godinu, napominju u britanskoj kompaniji.

  • +33
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U kontinentalnoj Europi rezervacije za zimski odmor u sezoni 2018/2019 smanjene su dva posto.

Manje je klijenata rezerviralo odmor na Kanarskim otocima, odabirući jeftinije destinacije poput Turske, Egipta i Tunisa, napominju u Thomas Cooku.

Dodaju i da su prvi rezultati započetog ciklusa rezervacija za ljeto 2019. podijeljeni. "Rezervacije u Britaniji pozitivne su dok su one u kontinentalnoj i sjevernoj Europi slabije u odnosu na snažan početak prošle godine".

Izdvajajući snažnu potražnju za odmorima u Turskoj i Egiptu i "dobar rast" potražnje za udaljenim destinacijama, posebno u SAD-u.