direktor rojs na meti policije

Telekom Slovenije trese korupcijski skandal, a sve je zakuhao hrvatski USKOK

23.11.2018 u 15:07

Bionic
Reading

Slovenski mediji u petak javljaju kako se državna kompanija Telekom Slovenije nalazi pod istragom Nacionalnog istražnog ureda. Navodno im je u središtu zanimanja Igor Rojs, bivši direktor veleprodaje. Za njega se piše da je bio najmoćniji čovjek iz sjene te slovenske državne tvrtke

Sve je počelo s istragom hrvatskog USKOK-a koja se vodi protiv petorice slovenskih i jednog hrvatskog državljanina osumnjičenih za plaćanje fiktivnog najma optičkih usluga. Na taj način su protuzakonito stekli 1,6 milijuna eura. Prema pisanju Dela, taj novac je pronađen na računu jedne od tvrtki povezanih s Rojsom.

Prije dvije godine mediji su navodili kako je Rojs pod lupom Porezne uprave zbog imovine vrijedne više milijuna eura. Rojs je, naime, uz karijeru u državnom telekomu neometano vodio i privatni biznis. Bio je suvlasnik nekoliko tvrtki koje su vodile projekte vezane za energetski sektor.

Zvali su ga vječnim čovjekom iz sjene jer se usprkos promjenama na vrhu kompanije uvijek uspio zadržati u direktorskoj fotelji.

Slovenski novinari su postavljali pitanje ima li još direktora u Telekomu Slovenija, poput Rojsa, koji su imali dozvolu za privatne projekte i moguću suradnju s dobavljačima Telekoma i njihovim poslovnim partnerima.