bizarno ali točno

Možda će vam ovo biti najveći šok zbog nove valute: Tečajna lista Hrvatske narodne banke okrenula se naglavačke!

02.01.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Procjena je da će građanima trebati nekoliko mjeseci, a nekima i više od godinu dana prilagodbe na novu valutu. Jedna od stvari na koju se treba naviknuti je tečajna lista. Kako nam je 1. siječnja euro postao domaća valuta, sad u odnosu na njega gledamo, primjerice, vrijednost američkog dolara ili švicarskog franka

Godinama smo bili naviknuti na tečajnoj listi tražiti odnos kune i eura, a nakon toga tek ovlaš pogledali bismo ostale valute.

Izuzetak su bila vremena u kojima je 'divljao' švicarski franak nakon izbijanja velike globalne financijske krize 2008. godine. Tad su mnogi panično pratili kretanje vrijednosti švicarske valute.

Kako više nema kune, tečajna lista okrenula se naglavačke. Sad imamo valutu koja trenutno, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke (HNB), vrijedi malo više od američkog dolara (1 euro vrijedi 1,06 dolara) i nešto manje od švicarskog franka (1 euro je 0,98 franaka). Ako putujete u susjednu BiH, tečaj je 1,95 konvertibilnih maraka dok je u Mađarskoj 400,87 forinti.

Inače će HNB odsad svakog dana objavljivati dvije tečajne liste. Prva tečajna lista bit će lista referentnih tečajeva eura u odnosu na druge valute, a objavljuje ju Europska središnja banka (ESB). Ta tečajna lista objavljivat će se istovremeno na stranicama HNB-a i stranicama ESB-a.

Druga tečajna lista bit će tečajna lista za klijente HNB-a, na kojoj će se iskazivati kupovni, srednji i prodajni tečaj eura u odnosu na druge valute, s time da će za valute za koje ESB objavljuje referentne tečajeve srednji tečaj HNB-a biti istovjetan referentnom tečaju ESB-a.

  • +2
Uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL