proceduralna greška

Odgođeno donošenje odluke o optužnici protiv Todorića zato jer jedan od optuženika nije dobio poziv na sud

05.12.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud danas je trebao odlučiti o osnovanosti prve optužnice protiv bivšeg vlasnika Agrokora, Ivice Todorića. No, donošenje odluke je odgođeno za tjedan dana jer jedan od optuženika, Ante Huljev nije primio poziv na sud. Todorića, Huljeva, Pirušku Canjugu i Austrijanku Nicol De Rossi tereti se da su preko švicarske konzultantske tvrtke iz Agrokora izvukli 1,25 milijardi eura

Prva je to optužnica protiv Todorića koja je došla do suda, dok se u 'glavnom' predmetu protiv njega, u kojem ga se tereti da je iz Agrokora uz pomoć dvojice sinova i 12 menadžera izvukao više od milijardu kuna još uvijek traje istraga.

U ovom ga se slučaju pak tereti da je 2013. preko švicarske konzultantske kuće izvukli 1,25 milijuna eura plativši konzulantima fiktivne usluge. Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge. Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

​​​​​​​

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo. Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

  • +2
Dolazak odvjetnika na Županijski sud na pripremno ročiste u aferi Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL