gdje bi bila hrvatska?

Što bi se dogodilo kad bismo oživili Austro-Ugarsku?

03.03.2017 u 17:12

Bionic
Reading

Kada bi sutra na međunarodnoj sceni ponovno osvanula Austro-Ugarska Monarhija, koja je nestala prije 99 godina, Hrvatska bi u njoj igrala dosta važnu ulogu. Bila bi to respektabilna sila i druga najveća zemlja u Europi sa snažnim gospodarstvom, ali pitanje je koliko bi zbog šarenila naroda i jezika dugo potrajala

Kako bi točno izgleda Austro-Ugarska u 2017., pretpostavlja youtuber RealLifeLore koji iz hobija 'oživljava' stara carstva i nagađa koliko bi snažna bila u današnje vrijeme. U slučaju da se danas-sutra ponovno vratila Austro-Ugarska u granicama koje je imala pred početak Prvog svjetskog rata 1914. godine, bez teritorija ili dijela teritorija ostalo bi čak 14 zemalja. Među ostalim, jednog dijela teritorija morala bi se odreći i daleka Kina. 

Po površini, bila ti to 39. najveća zemlja na svijetu i druga najveća zemlja u Europi. Rusija bi zadržala prvo mjesto.  Kada je stanovništvu u pitanju, oživljena monarhija imala bi 68,7 milijuna stanovnika. U Europi bi više stanovnika imale samo Rusija (122 milijuna) i Njemačka (82 milijuna).  Hrvati bi bili tek sedmi najbrojniji narod u carstvu s manje od sedam posto ukupnog stanovništva.

Prvi  bi bili Mađari (15,6 posto)  slijedili bi ih Austrijanci (11,8 posto), Ukrajinci (10,8 posto), Česi (9,8 posto), Rumunji (8,7 posto) te Poljaci (7,8 posto). Jasne većine, kao niti prije stotinu godina ne bi bilo, a glavni gradovi bi vjerojatno ostali Beč i Budimpešta. Treći najveći grad u carstvu bio bi Prag, a slijedili bi ga Zagreb i Krakov. 

U gospodarstvenom smislu, oživljena Austro-Ugarska imala bi BDP od oko 1100 milijardi dolara što bi bilo dovoljno za titulu 15. najvećeg gospodarstva svijeta. Kombinirani BDP nove Austro-Ugarske bio bi manji od BDP-a Španjolske, Australije ili Rusije. BPD po glavi stanovnika iznosio bi nešto više od 17.000 dolara. 

Prema procjenama youtubera, carstvo bi moglo financirati vojsku od 188.000 profesionalaca što bi bilo dovoljno da u smislu vojne moći prestigne Njemačku, ali ostane iz Francuske i Velike Britanije.  Cijeli teritorij bio bi u Europi osim nekoliko kvadratnih kilometara teritorija u Kini, u gradu Tianjinu. Austro-Ugarska je nakratko okupirala i držala taj grad u razdoblju 1901. i 1917. godine. 

Šarenilo Austro-Ugarske ponovno bi se očitovalo i u raznim vjeroispovijestima. Katolicima bi otišla većina (44 posto) stanovništva, pravoslavaca bi bilo 18 posto, našlo bi se mjesta i za protestante (4 posto) te muslimane (3,3 posto), dok bi se 20 posto stanovništva vjerojatno izražavalo ateistima

Netko bi na kraju priče morao biti i car, a tog posla bi se vjerojatno morao prihvatiti Karlo Habsburško-Lorenski. On je unuk zadnjeg cara Karla I, i glava obitelji Habsburg.