akcija europola

Skandal s lažnom hranom trese Europu; Borzan: Ovaj put smo se izvukli, ali...

08.05.2018 u 14:15

Bionic
Reading

U Hrvatskoj nije bilo zapljena ni podizanja prijava, kao ni povlačenja s tržišta, izvijestili su iz Hrvatske agencije za hranu komentirajući Europolovu akciju OPSON VII, kojom je raskrinkano oko 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažnih hrane i pića u Europi. Istragom je obuhvaćeno 67 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, a rezultirala je povlačenjem više od 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića s polica europskih trgovina

'Nositelj postupanja u Hrvatskoj za ovu akciju je Carinska uprava. U navedenoj akciji nije sudjelovala inspekcija Ministarstva poljoprivrede (ni sanitarna). U Hrvatskoj nije bilo zapljena ni podizanja prijava protiv subjekata u poslovanju s hranom vezanih za navedenu akciju, niti povlačenja s tržišta', odgovorili su tportalu iz Hrvatske agencije za hranu.

Kada je riječ o kontroli hrane, poručili su da tretman domaćih i uvoznih proizvoda mora biti jednak te da je to jedno od težišta rada Ministarstva poljoprivrede koje se intenzivno bavi tim pitanjem.

'Uz sigurnost hrane, koja je i mora biti imperativ, u sinergiji s Ministarstvom poljoprivrede i ostalim nadležnim institucijama sustavno radimo i na tome da u konačnici građanima osiguramo sve kategorije proizvoda primjerene kvalitete kako ona ne bi bila samo dodana vrijednost i ekonomska kategorija, nego uistinu prava vrijednost koju građani očekuju i zaslužuju', naglasili su iz Hrvatske agencije za hranu.

Europolovu veliku akciju OPSON VII, u kojoj je s polica europskih trgovina povučeno više od 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića, a ukupno uhićeno 749 odgovornih osoba, pohvaljuje Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka koja se u radu posvetila izjednačavanju kvalitete hrane što se plasira u istočne i zapadne države članice Europske unije.

  • +26
Istraga je rezultirala povlačenjem više od 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića s polica europskih trgovina Izvor: Promo fotografije / Autor: Spar

'Nemam nikakvih službenih informacija, navodno smo pošteđeni ovaj put, ali to može biti sasvim slučajno jer se nalazimo na zajedničkom tržištu. Roba kola, a mi uvozimo strahovito puno toga. Naravno da ni domaći proizvođači nisu cijepljeni od toga. Imamo i mi domaće varalice, to nije sporno. Rizik postoji i nikada nećemo biti u situaciji da svedemo na nulu takve ispade, da imamo apsolutno sterilnu hranu koja je posve zdrava i čista', komentirala je za tportal Borzan.

Ona smatra kako takve akcije ukazuju na ono o čemu stalno govore u Europskom parlamentu, a to je da ima prijevara s hranom, zbog čega je lani donesen i Zakon o inspekcijskom nadzoru.

'Donijeli smo taj zakon, prema kojem se povećava broj inspekcijskih nadzora, a kazne za počinitelje su u iznosima koji su sukladni dobiti jer je danas situacija da netko krene varati s hranom i zaradi milijune na tome, uhvati ga se, on plati kaznu u tisućama nečega i nastavi dalje', objašnjava ova hrvatska europarlamentarka, napominjući kako im je u fokusu prevencija, odnosno sprječavanje plasiranja takve robe na trgovačke police.

  • +13
Biljana Borzan Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Pretpostavlja da će se oglasiti i hrvatski ministar poljoprivrede kako bi smirio javnost zbog akcije koja je izazvala vrlo velik interes, posebice, kaže Borzan, ako nalaz bude dobar.

'Navodno je neka velika tvornica u Belgiji već zatvorena. Riječ je o velikom proizvođaču i apsolutno se treba znati tko su firme koje vrlo široko plasiraju svoje proizvode na europsko tržište te pokazati da ćeš ako budeš radio kao oni, i stradati', zaključila je hrvatska europarlamentarka.