NOVA EU STRATEGIJA

Šef HS Produkta: Fali baruta i kapisli, ali ako treba, poduplat ćemo proizvodnju

06.03.2024 u 20:32

Bionic
Reading

Dvije godine nakon početka agresije na Ukrajinu, Europska komisija donijela je strategiju obrambene industrije. Aktualnu temu komentirao je Željko Pavlin predsjednik uprave HS Produkta, vodećeg domaćeg proizvođača oružja, koji je ustvrdio da karlovačka tvrtka može u kratkom roku povećati proizvodne kapacitete

Čak 68 posto oružja za Ukrajinu EU je nabavljala od SAD-a, što pokazuje koliko je zapostavljena europska industrija oružja. Zato će do 2030. izdvojiti milijardu i pol eura za povećanje proizvodnje.

Šef HS produkta u emisiji RTL Danas novu je strategiju ocijenio pozitivnom, no kaže kako se u poslovanju tvrtke neće ništa posebno promijeniti.

'Nama kao privatnoj firmi bitno je tržište, svejedno gdje ono je. Bitno je da imamo proizvod koji možemo prodati i naplatiti. Zadnjih nekoliko godina smo otprilike na nekih 500 tisuća proizvodnja i prodaje pištolja godišnje te 40-50 tisuća pušaka', rekao je i dodao: 'Ako bi došla narudžba, u kratkom roku mogli bismo to uduplati'.

Kao realan problem, o čemu je tportal već pisao, Pavlin ističe nedostatak sirovina, prije svega baruta i inicijalnih kapisli.

  • +30
Karlovac: Tvrtka HS Produkt razvila novu jurišnu pušku VHS-2S Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Gledali smo opcije za proizvodnju malog pješačkog naoružanja. Teoretski bismo mogli ući u to, ali opet, ostaje pitanje tržišta, ogromnih ulaganja i mjesta gdje bi se to trebalo i moglo napraviti. Problem je, uvjetno rečeno, napraviti sam metak. Metak se sastoji od tri-četiri ključne komponente. Za čahure i zrno može se napraviti proizvodnja. Najveći problem su barut i inicijalna kapisla, jer ne znam ima li u Europskoj više od dvije-tri tvornice baruta. Za barut su potrebne sirovine koje se uvoze izvan Europe. Najviše se nalaze u Rusiji i Africi, a dosta afričkih rudnika su preuzele kineske kompanije', zaključuje Pavlin.