NASLJEDNIK VELEBITA

Sava osiguranje: Auto osiguranja su prošlost, planiramo proboj u turizmu

27.12.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Spajanjem četiri osiguranja u vlasništvu slovenskog osiguravajućeg diva Save RE nastalo je Sava osiguranje, a ono pod tim nazivom u Hrvatskoj nudi svoje proizvode već nešto više od mjesec dana

Sava je nastala povezivanjem Velebit osiguranja i Velebit životnog osiguranja iz Hrvatske te Zavarovalnice Maribor i Tilije iz Slovenije. Novu tvrtku vodi David Kastelic.

'Sava osiguranje je druga najveća osiguravajuća kuća u regiji. Vezano za rebranding, sva četiri društva su i do sada u svom nazivu označavala pripadnost Sava Re grupi. Nastankom novog društva odlučili smo se i za novo ime, a ono je prema analizama izuzetno dobro prihvaćeno kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj', pojašnjavaju za tportal.

Za klijente se ništa nije promijenilo

Klijenti Velebita moraju znati da sve poslovnice u Hrvatskoj nastavljaju s dosadašnjim aktivnostima te se za njih apsolutno ništa ne mijenja. Planovi za Hrvatsku su veliki jer u Savi misle da su penetracija i gustoća osiguranja u Hrvatskoj prilično niski.

'U usporedbi sa slovenskim tržištem, dvostruko su niži pokazatelji, što ukazuje na velik potencijal hrvatskog tržišta. Uz to treba naglasiti da kontinuirani rast BDP-a na hrvatskom tržištu već osam kvartala izravno pogoduje oporavku ove industrije. Stoga će fokus novog društva biti upravo hrvatsko tržište pa su i naši planovi vezani uz njega sada puno ambiciozniji', poručuju.

U portfelju sada uglavnom imaju fizičke osobe, a planira se i razvoj novih proizvoda za malo i srednje poduzetništvo. Napominju da to neće biti copy-paste usluga koje se nude u Sloveniji jer je hrvatsko gospodarstvo drugačije od slovenskog.

Prilike za rast u turizmu

Ambiciozni planovi za 2017. već su postavljeni, no povećanje tržišnog udjela nije primarni cilj. Cilj je proboj do novih segmenata tržišta, a vrlo im je zanimljiv turistički segment odnosno osiguranje malih obiteljskih hotela i apartmana. Treba naglasiti i to da je Sava osiguranje u Hrvatskoj lider po premiji auto osiguranja ugovorenih putem interneta pa se očekuje izvoz tog koncepta u Sloveniju.

Premija Save na godišnjoj razini iznosit će više od 340 milijuna eura, što je u regiji svrstava na drugo mjesto, odmah iza Triglava i ispred Croatia osiguranja. Najveći dio te premije ipak se zarađuje u Sloveniji, u kojoj su dobrovoljna, zdravstvena i životna te osiguranja imovine daleko razvijenija nego u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, premija u Hrvatskoj u studenom je iznosila nešto više od 85 milijuna kuna.

'Mislimo da će tržište osiguranja za pet ili deset godina biti potpuno drugačije od onog što imamo sada. Stvaraju se nove potrebe, ali i novi rizici, tako da očekujemo da će se nuditi i potpuno novi proizvodi. Sa stanovišta tehnologije, njen razvoj definirat će novi način pružanja usluge osiguranja. Ono će definirati sve potrebe. Auto osiguranje će padati, no zdravstveno, mirovinsko, osobno i rentno osiguranje će rasti i to će sigurno biti budućnost', zaključili su.