TPORTALOV VODIČ

Provjerili smo koje vas banke deru na naknadama, a koje su malo nježnije

13.11.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Nepreglednu zbirku koja broji više od dvije stotine raznovrsnih naknada Zagrebačka i OTP banka odnedavno su obogatile još jednom, provizijom na podizanje gotovine u poslovnicama. Ovaj potez još jednom je otvorio pitanje cijena pojedinih bankarskih usluga i opravdanosti njihovog naplaćivanja. Kako bismo vam olakšali snalaženje u šumi novih i starih nameta, donosimo kratki vodič kroz bankarske naknade

Naknade su sve značajniji izvor prihoda banaka, ali i važan instrument kojim one utječu na navike potrošača. Tako uvođenjem naknade za dizanje gotovine u poslovnici banke nastoje primorati klijente da manje koriste šaltere, a više bankomate i bezgotovinske oblike plaćanja. Isto tako, visokim cijenama pojedinačnih usluga nastoje potaknuti klijente da aktiviraju pakete usluga s ciljem da ih dugoročno vežu uz sebe.

Ponekad možemo povezati naknade s konkretnom uslugom (plaćanje računa, izdavanje kartice i sl.), ali često je teško odgonetnuti što stoji iza pojedinog nameta. Tako banke uredno naplaćuju naknadu za vođenje računa iako baš nije jasno tko i kako vodi naš račun.

Vrste i visine naknada za sve usluge u ponudi banaka javno su dostupne, ali zbog neujednačenosti usluga nije lako usporediti naknade različitih banaka. Unazad godinu dana snalaženje u tome znatno je olakšao HNB-ov preglednik te omogućuje usporedbu naknada za 13 najčešće korištenih pojedinačnih usluga povezanih s računom za plaćanje, kao i one za pakete usluga što uključuju vođenje kunskog tekućeg računa.

Naknade za pojedinačne usluge mogu biti jednokratne ili višekratne te fiksne ili promjenjive, a iskazuju se izražene u novčanim jedinicama ili u postotnom iznosu u odnosu na iznos koji je predmet transakcije. Ako je naknada izražena u postotnom iznosu, obično su navedeni maksimalni i minimalni novčani iznosi koji se naplaćuju za konkretnu vrstu usluge.

Primjerice, ako plaćate račun u poslovnici banke, provizija se kreće od jedan do 1,5 posto iznosa računa. Pritom minimalne naknade variraju od pet do 10 kuna, a maksimalne od 75 do 100 kuna.

Plaćanje računa online bankarstvom znatno je povoljnije. Ipak, postoje velike razlike od banke do banke. Kod većine njih naknade se kreću od jedne do tri kune po transakciji, neovisno o iznosu računa. Tarifa je povoljnija ako plaćate u korist računa u istoj banci, a skuplja ako plaćate nekome s računom u drugoj banci.

Neke banke i prilikom plaćanja online bankarstvom imaju promjenljive naknade vezane uz iznos transakcije. Primjerice, Raiffeisen banka naplaćuje 0,35 posto od vrijednosti transakcije, pri čemu je minimalna naknada dvije kune, a maksimalna 20 kuna.

Mjesečne naknade za uslugu internetskog bankarstva kreću se od pet kuna mjesečno u Partner banci do 15 kuna u Samoborskoj banci, a u većini banaka kreću se oko 10 kuna.

Za mobilno bankarstvo cijene su u pravilu povoljnije, a variraju od sedam kuna (Raiffeisen banka, Banka kovanica, BKS banka) do 13,5 kuna (Addiko banka).

Neke banke nude objedinjenu uslugu internetskog i mobilnog bankarstva, a najpovoljnija tarifa je kod Croatia banke (10 kuna mjesečno).

Velike razlike su i prilikom obrade deviznih doznaka iz inozemstva. Dok pojedine banke (Erste banka, Sberbank, KentBank) nemaju nikakvu naknadu, druge naplaćuju fiksne naknade u rasponu od pet do 10 kuna po transakciji.

Za korištenje kreditnih kartica većina banaka ne naplaćuje upisninu, ali zato naplaćuju godišnju članarinu od 100 do 200 kuna.

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Za prekoračenje po tekućem računu banke naplaćuju naknadu u vidu kamatne stope. Ako ste često u crvenom, ovaj trošak može biti veći od svih drugih naknada koje platite banci. Kamate se znatno razlikuju - najvišu (9,41 posto) naplaćuje Hrvatska poštanska banka, a najpovoljnije uvjete (5,99 posto) nudi Partner banka.

Puno je teže uspoređivati naknade za bankarske pakete koji objedinjuju više raznovrsnih usluga, a često uključuju i nebankarske pogodnosti (osiguranje, pomoć na cesti i sl.).

HNB-ov preglednik omogućuje usporedbu paketa koji uključuju vođenje tekućeg računa i četiri najčešće korištene usluge (prekoračenje, izdavanje kreditne kartice te internetsko i mobilno bankarstvo).

  • +17
Guverner HNB-a Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Mjesečne naknade za pakete koji pokrivaju navedenih pet usluga kreću se od 10,00 kuna (Zagrebačka banka – paket Telekom Bankarstvo) do 100 kuna (KentBanka). Neke banke nude više opcija s različitim opsegom usluga, o čemu ovisi i visina naknade. Stoga je preporučljivo detaljno proučiti sastav paketa kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

Primjerice, ako mjesečno plaćate veći broj računa, isplati vam se uzeti skuplji paket koji omogućuje određeni broj transakcija s nižom naknadom ili bez nje.

Bolji uvid omogućit će vam i pregled svih plaćenih naknada koji vam banka mora dostaviti u veljači za prethodnu godinu. Riječ je o zakonskoj obvezi koja je već na snazi, ali tek od iduće godine obuhvaća ispis troškova za cijelu prethodnu godinu.