OBJAVIO HNB

Prosjek kamatnih stopa u siječnju za kratkoročne oročene depozite kućanstava 2,25 posto

29.02.2024 u 11:57

Bionic
Reading

Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za glavne izvore njihovih eurskih sredstava bilježe pad u tromjesečnom razdoblju zaključno sa siječnjem 2024., ali i dalje nastavljaju trend rasta na godišnjoj razini, izvijestili su iz HNB-a

Također, kamatne stope za najvažnije vrste eurskih kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim društvima uglavnom pokazuju trend rasta od sredine 2022., s iznimkom kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa, navodi se u novom HNB-ovom Statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za siječanj 2024.

Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite kućanstava u siječnju 2024. značajno su viši u usporedbi s njihovim vrijednostima iz siječnja 2023. te su iznosili 2,25 posto za kratkoročne i 1,62 posto za dugoročne. Radi se o porastu od 2,12 i 1,47 postotnih bodova u posljednjih godinu dana, za kratki odnosno za dugi rok.

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u siječnju 2024., najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite te je iznosio 6,12 posto. Najniži prosjek kamatnih stopa iznosio je 3,64 posto, a odnosio se na stambene kredite, čime se nastavlja trend njegova rasta. Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa iznosio je 5,77 posto, dok je kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio 4,58 posto.