dobra prilika?

Primorac otkrio 'narodne trezorce', evo koliko morate uložiti da biste dobili 1000 eura

07.11.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac održao je konferenciju za medije na temu neoporezivih primitaka i ulaganja građana u državne trezorske zapise

Dosad su građani mogli ulagati u trezorce preko brokera, a sada će ta opcija biti ponuđena širokim masama. Trezorci će biti prodavani s dospijećem od godinu dana. Cilja se prikupiti 440 milijuna eura.

'Ministarstvo ima mogućnosti prihvatiti i veću ponudu, na što smo spremni. Pratit ćemo situaciju', dodao je ministar.

Minimalni iznos uloga bit će tisuću eura. Datum izdanja je 23. studenoga, a dospijeće je 364 dana nakon upisa, tj. 21. studenog 2024.

Stopa prinosa iznosit će 3,75 posto. Ta godišnja stopa računa se zbog usporedivosti s ostalim instrumentima, ali bit će ostvarena ako se instrument drži do dospijeća. Kako je dospijeće trezorca nakon 364 dana, ta stopa će realno iznositi 3,74 posto, pojasnio je ministar i dodao da će zapisi biti uvršteni i na redovito tržište Zagrebačke burze.

'Za obveznicu građani upisuju nominalni iznos pa dobivaju kuponsku kamatu. Za trezorski zapis nema kupona, već se kupuju uz popust i dobije se nominalna vrijednost po dospijeću', pojasnio je.

Upis će biti u dva kruga, jedan za građane, drugi za institucionalne ulagače. U upisu mogu sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe koje su državljani Hrvatske. Trezorci će se moći upisati u poslovnicama Fine. Preporuka je da se ulog u trezorske zapise drži do dospijeća, bez trgovanja na sekundarnom tržištu.

  • +14
Primorac o trezorcima i neoporezivim primicima Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Upisani iznos se računa kao cijena zapisa, a cijena koja omogućava prinos od 3,74 posto iznosi 963,95 eura. Drugim riječima, trezorski zapis platit ćete 963,95 eura te ćete nakon godinu dana dobiti tisuću eura.

Zarada na trezorskim zapisima de facto bi se trebala oporezivati, ali je novim Zakonom o porezu na dohodak ta opcija uklonjena. Drugim riječima, ulaganje u trezorski zapis, ako ga se drži do dospijeća, neće se oporezivati, potvrdio je ministar.

Što se tiče povećanja neoporezivih iznosa naknada i primitaka, Primorac je dodao da se prigodna nagrada diže na neoporezivi iznos od 700 eura. Naknada za rezultate diže se na 1120 eura, a paušalna nagrada za troškove hrane ide na 1200 eura. Prema novim pravilima, svaki zaposlenik u Hrvatskoj može mjesečno dobiti neoporezive dodatke do maksimalno 250 eura, naravno ako tako poslodavac odluči.

Naknada za korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe diže se s 40 na 50 centi, dok se dnevnice za rad u zemlji dižu s 26,55 eura na 30 eura.

  • +18
Ulaganje u narodne obveznice pokazalo se kao korak u pravom smjeru - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Studenti i učenici također mogu očekivati veliko povećanje neoporezivih iznosa te će ono u mnogim slučajevima iznositi i više od 20 posto.

Stipendije će biti neoporezive u iznosu od 539,90 eura mjesečno, a sada se taj iznos penje na 840 eura. Na naknade sportašima ubuduće se neće plaćati porez do iznosa od 560 eura, a dosad je to bilo 232,27 eura.