kadroviranje

Poznati novi članovi uprave INA-e, Péter Ratatics bit će novi predsjednik

23.09.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Sjednica Nadzornog odbora INA-e bit će održana srijedu kada će biti biti predložena i tri hrvatska člana kompanije, a kako se ispostavlja poznata su tri imena

Péter Ratatics bit će predsjednik Uprave INA-a, doznaje RTL, dok će preostala dva mađarska člana biti Krisztian Pulay i Berislav Grašo.

Dva mađarska člana Uprave INA-e Jozsef Simola i Ferenc Horvath ponudili su ostavke prošlog tjedna, a prije njih to isto je učinio i predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon kojeg će zamijeniti Ratatics.

Velika smjena na čelu ove kompanije dogodila se nakon izbijanja megaafere u kojoj je plin iz INA-e prodavao po niskim cijenama, a potom preprodavao po višim. Procjenjuje se da je INA time oštećena za više od milijardu kuna.

Hrvatska strana prošli je tjedan predložila da članovi budu Hrvoje Šimović i Miroslav Skalicki, te Emanuel Kovačić. No, Kovačić je naprasno odustao od kandidature, iako ju je prethodno prihvatio, pa je zbog toga odgođena i sjednica Nadzornog odbora.

Što se tiče mađarskih članova, Peter Ratatics dolazi s funkcije glavnog operativnog direktora MOL-a, donosi Jutarnji.hr. Diplomirao je na Sveučilištu Corvinus u Budimpešti, a karijeru je počeo kao stručnjak za trgovinu plinom i poslovni razvoj u MOL-u. Otkako se pridružio MOL grupi 2007. obnašao je niz rukovodećih funkcija, a ranije je bio član Uprave Ine, na tu funkciju bio je imenovan u lipnju 2011.

Krisztian Pulay viši je potpredsjednik MOL grupe. Karijeru je započeo 2003. u nizozemskoj inženjerskoj tvrtki sa sjedištem u Budimpešti, a MOL-u se pridružio 2006. godine. Od 2012. do 2016. radio je u Hrvatskoj na različitim pozicijama u INA Investment, a 2016. vratio se u MOL Grupu i počeo raditi kao voditelj upravljanja projektima Grupe. Direktorom MOL Group Investmenta, imenovan je 2017.