NEDJELJOM U DVA

Peruško: Mom ocu je pozlilo nakon Grmojine presice. Plaćam poreze i čist sam kao suza

11.02.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 Hrvatske televizije. Govorio je o svojim menadžerskim počecima, pretvorbi iz bivšeg Agrokora u Fortenovu te gospodarskim i političkim poteškoćama s kojima se najveća regionalna kompanija nosi

'Po društvenim mrežana kružila je šala - ne javljaj se na nepoznat broj jer možda se traži povjerenik. Nije bila laka odluka i na trećem susretu s premijerom se iskristaliziralo da sam ja najbolji kandidat za to. I pristao sam, iako sam se najviše brinuo kako će se to odraziti na moju obitelj', rekao je Peruško o tome zašto je pristao doći na čelo Fortenove.

Kaže kako je boravio u Moskvi 2011., pa ponovo 2014. i 2014. no aneksija Krima ga je podsjetila na atmosferu uoči raspada bivše Jugoslavije. 'Nisam vidio da je to prostor u kojemu bih mogao ostati s obitelji', rekao je.

Prisjećajući se dolaska u Tisak, rekao je kako je na početki izvanredne uprave razmišljao: 'Ovo nema šanse da se izvuče, kako ću objasniti da ja nisam kriv... Onda smo se ulovili posla, 15.5. je to bio. 1.6. smo trebali isplatiti plaće, a novca nije bilo. Radili smo da se skupi novac za plaće., Mi smo poduzeli nekoliko radikalnih koraka u Tisku, smanjili smo broj zaposlenih u upravnoj zgradi, jer je taj omjer bio neodrživ i Tisak je postao novčano pozitivan u toku 6 mjeseci. To je bila firma u najtežem stanju od svih. Bio sam 24 sata u kompaniji kad sam došao. Svaka od tih faza je imala neke svoje izazove, prvi veliki izazov je bilo prvih par mjeseci kad je trebalo zatvoriti nagodbu koja je zastala zbog suprotstavljenih interesa vjerovnika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NU2

O ulasku Pavla Vujovca u Fortenovu Peruško kaže: 'Kontekst je važan. 2022. godine uvedene su sankcije ruskim kompanijama pa su uvedene i bankama koje su bile vlasnice preko 40 i nešto posto naše firme. Zato što smo imali nekoliko neuspješnih pokušaja došlo je do toga da Vujnovac to kupi... Pavao Vujnovac javno govori da njegova želja nije da on bude većinski vlasnik Fortenove, pa mislim da je ovo samo prelazni period. kada govorimo o sistemskom riziku, meni se čini da je najbolja usporediti to s Agrokorom - 7,8 milijardi eura duga je bilo, danas imamo manje od milijardu. Sistemski rizik kojeg je prouzrokovao Agrokor ja uspoređujem s Lehmann Brothersom. Imali smo triput veći problem tu, ali kroz sam proces izvanredne uprave taj je problem riješen.

Voditelj Aleksandar Stanković upitao ga je i je li primao plaću kao direktor Fortenove i kao izvanredni povjerenik, na što Peruško odgovara potvrdno.

'Da, jesam. Ja bih dao kontekst. Dolazim 28.2. za izvanrednog povjerenika, dajem otkaz u Tisku i postajem stečajni upravitelj: za to primam naknadu, to je na snazi do 1.4. 2019. kada se osniva Fortenova i ja postajem glavni direktor i istovremeno radim na zatvaranju izvanredne uprave. Ja odgovaram sudu i dužnicima, zaboravlja se da kad je Fortenova počela s radom nije imala u vlasništvu Mercator i Dijamant i još neke. Je li sramota zaraditi novac? Plaćam poreze i čist sam kao suza', zaključio je Peruško.

  • +3
Nikola Grmoja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Potom je u emisiji postavljeno već poznato pitanje Nikole Grmoje, koji je Peruška optužio da je oštetio Fortenova grupu ne iskoristivši call opciju za nekretnine koje je koristio Konzum, prije svega prostor na Trešnjevačkom placu u Zagrebu.

'Mene osobno je ta konferencija jako pogodila, na kraju krajeva i moju obitelj. Mom ocu je nakon te konferencije pozlilo. Zamolio sam vas da ne dolazim u emisiju tada nego kasnije, par tjedana kasnije vidi se da je to prozirna priča. Konzum je imao 2019. godine 46 lokacija koje su bile posljedica Todorićevog poslovanja. Agrokor je imao određene trgovine u vlasništvu koje je prodao po bitno većoj cijeni, a zauzvrat je davao netržišne uvjete plaćanja najma za te trgovine koje Konzum nije mogao izdržati. Ramljak je prestao plaćati najmove za sve lokacije. Ramljak je učinio dobro što je prestao plaćati te najmove jer je to bilo prikriveno financiranje. Svi sporovi su nama lkasnije omogućili da smo sa svim vlasnicima nekretnina postigli nagodbu. To su uglavnom bili strani fondovi, jedini primjer su bili Trešnjevka i Črnomerec gdje u biti uprava nije željela s nama postići dogovor o smanjivanju najma. Na kraju nisu zbog toga mogli plaćat svoje dugove i ZABA je imala kredit koji je otišla prodati', pojasnio je Peruško.

Zaključio je da nije koristio call opciju jer je tako izglasala uprava kompanije, a to je učinila jer je vrijednost kompanije bila veća od vrijednosti nekretnina. Na kraju je još jednom indirektno optužio Grmoju da je optužbe iznio zato što radi za sankcionirane osobe, tj. bivše ruske vlasnike. Rekao je i da nije primio kaznenu prijavu koju je Grmoja najavljivao.