izbor lidera

Ovo je deset najmoćnijih žena domaćeg biznisa 2023., na vrhu šefica Ine

07.12.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Poslovni tjednik Lider u četvrtak je na konferenciji Žene u biznisu imenovao deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, a titulu najmoćnije odnijela je predsjednica uprave Ine Zsuzsanna Ortutay

Među najmoćnijima ove godine su i predsjednica Uprave Petrola Simona Kostrevc, članica Uprave Prvog plinarskog društva Antonija Glavaš i nova predsjednica Uprave M-San Grupe Irena Langer-Brezni.

Tu su i Martina Dalić iz Podravke, Lada Tedeschi Fiorio iz Atlantic Grupe, Anita Letica (Philip Morris Zagreb), Iva Pripuz Špekuljuk, (C.I.O.S. Grupa), Irena Langer-Breznik (M SAN Grupa), Jasenka Joukhadar (Medical Intertrade) i Nataša Rapaić (Hrvatski Telekom).

U odabiru najmoćnijih Lider primjenjuje kriterij upravljačke moći odnosno ukupnih prihoda kompanija koje žene vode, u čemu mu pomaže Dun & Bradstreet, a tu su i neki mekši kriteriji kao što je procjena utjecaja i to ne samo u kompanijama kojima predsjedaju nego i na cjelokupno gospodarstvo i društvo.

Rang lista je pokazala da je upravljačka moć 300 najmoćnijih žena koje dolaze iz 166 hrvatskih tvrtki u 2022. godini porasla na rekordnih 67,9 milijardi eura, što je 43 posto više nego 2021. godine kada je njihova upravljačka moć iznosila 47,4 milijarde eura.

Na prvu se može dobiti dojam veće ženske prisutnosti u menadžmentu, ali dobar dio tog velikog rasta ženske upravljačke moći može se pripisati činjenici da su najveće kompanije u Hrvatskoj tijekom prošle godine znatno povećale prihode, kažu u Lideru.

Naime, ovogodišnja Liderova lista tisuću najvećih pokazala je rast prihoda hrvatskih kompanija od 32 posto u 2022., a 129 'milijardera', konsolidiranih grupacija i samostalnih kompanija s prihodom većim od milijardu kuna, u 2022. zabilježilo je rast od 38 posto.

Ostatak povećanja može se pripisati velikom rastu najjače grupacije Energije Naturalis u čijem je vlasništvu Prvo plinarsko društvo od 63 posto, odnosno više od tri milijarde eura, te još dvije milijarde od Petrola koji 2021. godine nije imao ženu u upravljačkim strukturama.

Izuzmu li se te brojke iz prve računice od 20,5 milijardi eura rasta, upravljačka moć žena hrvatskoga biznisa realno je porasla tek 15,5 milijardi eura, odnosno 32,5 posto.