uzet će 30 posto tržišta

OTP kupuje drugu najveću slovensku banku NKBM

01.06.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Mađarska OTP banka potpisala je ugovor o kupnji 100-postotnog udjela u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), čime će dobiti gotovo 30 postotni udio na slovenskom bankarskom tržištu i biti jača po bilanci i tržišnom udjelu od do sada dominantne Nove Ljubljanske banke (NLB).

NKBM je u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Transakcija prijenosa vlasništva na OTP očekuje se u drugom kvartalu iduće godine, nakon odobrenja slovenskih državnih regulatora.

Cijena po kojoj je druga najveća slovenska banka prodana OTP-u nije objavljena, a procjene se po navodima medija kreću oko milijarde eura.

NKBM  je 2015. godine prodana stranim investitorima za 250 milijuna eura, u sklopu rješenja za  slovenske državne banke koje je prije toga dokapitalizirala država proračunskim sredstvima, nakon bankarske krize u kojoj su pretrpjele velike gubitke.

OTP je u Sloveniju ušao 2019. godine kupnjom SKB banke od  francusko  grupe Societe Generale.

Kupnjom NKBM stvara se najveća bankarska grupacija u Sloveniji, veća od NLB-a. Spajanjem Nove KBM i SKB banke OTP grupa imala bi dobrih 29 posto tržišta.

NKBM je 2020. godinu završio s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit grupe, koju čine podružnice Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura. Ukupna bilančna vrijednost banke iznosila je 9,17 milijardi eura, a grupe 9,18 milijardi eura.